Vrijwilligers houden nieuw dorpshuis open

NIEUWBOUW VAN 700.000 EURO NAAST BASISSCHOOL DE MAATJES

De vrijwilligers, bijna allemaal (net) gepensioneerd, die het nieuwe dorpshuis zullen openhouden. Ook burgemeester Lukas Jacobs (rechts) en schepen Jan Oerlemans (tweede van rechts) zijn van de partij.
Laenen De vrijwilligers, bijna allemaal (net) gepensioneerd, die het nieuwe dorpshuis zullen openhouden. Ook burgemeester Lukas Jacobs (rechts) en schepen Jan Oerlemans (tweede van rechts) zijn van de partij.
De inwoners van Nieuwmoer beschikken vanaf komend weekend over een eigen dorpshuis. De gemeente pootte de nieuwbouw van 700.000 euro neer op de plek waar vroeger de zusters van Het Heilig Hart van Maria van Berlaar zaten. Een groep vrijwilligers (voornamelijk gepensioneerden) zal het openhouden. "Voor en door inwoners van Nieuwmoer."

Tot 1996 zaten er zusters in het oude kloostergebouwtje naast de gemeentelijke basisschool De Maatjes in Nieuwmoer. Daarna werd het jarenlang gebruikt door het OCMW. Nu is het oude gebouw volledig verdwenen en pootte de gemeente er een nieuwbouw van 700.000 euro neer. Op het gelijkvloers zijn enkele polyvalente ruimtes en op de bovenverdieping zijn de jeugdbibliotheek van Nieuwmoer en Digidak gehuisvest. Het unieke is ook dat het gebouw gedeeltelijk geïntegreerd is in basisschool De Maatjes. En het dorpshuis zal gerund worden door vrijwilligers.


De eerste plannen om op de site iets te bouwen voor de inwoners van Nieuwmoer, dateren van 2013. Vier jaar later staat het gebouw er al. "We wilden een laagdrempelige ontmoetingsruimte creëren", zeggen burgemeester Lukas Jacobs en schepen Jan Oerlemans. "De bedoeling is wel dat alles gerund wordt door de vrijwilligers. In het begin zullen ze daarin begeleid worden, maar dat zal afgebouwd worden."


Guy Breugelmans is één van die vrijwilligers. "Hier zijn verschrikkelijk veel mogelijkheden. Vergaderen, biljarten, filmavonden, gewoon gezellig samenkomen, cursussen... Ik hoop dat we snel voor iedereen in Nieuwmoer iets kunnen aanbieden."


Het merendeel van de vrijwilligers zijn (net) gepensioneerd. "We vinden het leuk om ons ten dienste stellen van 'onze' Nieuwmoer."

De gevel van de nieuwbouw.
Laenen De gevel van de nieuwbouw.

Jeugdbib

Ook de jeugdbibliotheek van Nieuwmoer heeft zijn intrek genomen in het gebouw. "We zitten hier echt ideaal", zegt bibliothecaris Jan Collet. "Een nieuwe start en nu kunnen we ook een beetje uitbreiden. Bovendien zitten we pal naast de school. Leerkrachten kunnen nu ook buiten de gewone openingsuren in de bibliotheek langskomen."


He doprshuis is (voorlopig) open op woensdag (13 tot 17 uur), donderdag (18 tot 22 uur) en vrijdag (13 tot 17 uur). Mogelijk zal dat later uitgebreid worden in het weekend. Buiten de openingsuren worden er ook activiteiten georganiseerd. Op de agenda de komende weken staan een poppenkast, een Sinterklaasfeest, een bingoavond, een filmavond en een initiatie biljarten. "We bekijken ook nog of we (beperkte) dienstverlening van de gemeente kunnen laten plaatsvinden in het dorpshuis", aldus Jacobs nog. Zaterdag wordt het dorpshuis officieel geopend met een receptie tussen 15 en 18 uur.