Vredesduif van Jorg vliegt tot in Mongolië

KUNSTENAAR MAAKT BEELDHOUWWERK VOOR BURGEMEESTER HOOFDSTAD

Jorg Van Daele bij een van zijn andere 'vleugel'-werken.
Toon Verheijen Jorg Van Daele bij een van zijn andere 'vleugel'-werken.
Kunstenaar Jorg Van Daele heeft wereldwijd al wel een twintigtal kunstwerken staan, maar in loop van 2018 komt er een bijzonder werk bij. Op vraag van de burgemeester van Ulaanbatar in Mongolië, de koudste hoofdstad ter wereld, mag hij daar een beeldhouwwerk gaan maken voor zijn eigen project 'Wings for Peace'. "Ik ga wel in de zomer, want nu is het daar -35 graden en dat vind ik net iets te koud."

Jorg Van Daele heeft de wereld al afgereisd voor deel te nemen aan internationale symposia. Zo is hij nog maar net terug van een symposium in Cyprus. De volgende weken en maanden staan er nog verschillende meetings op het programma, maar naar eentje kijkt hij nu al zelf reikhalzend naar uit. Een trip naar Ulaanbatar in Mongolië zowaar.


"Ik nam onlangs deel aan een symposium in China samen met een honderdtal andere kunstenaars en geraakte er onder meer aan de praat met een Mongoolse kunstenaar over mijn eigen kunstproject 'Wings of Peace'. Ik kwam jaren geleden op het idee omdat ik in al die buitenlandse trips die ik maak alleen maar lieve en vriendelijke mensen tegenkom, maar als ik naar het nieuws kijk is het alleen maar ellende. Daarom ben ik gestart met op verschillende plaatsen beeldhouwwerken te maken in de vorm van vleugels, verwijzend naar de vredesduif."

Een karakteristiek werk van Jorg Van Daele.
Toon Verheijen Een karakteristiek werk van Jorg Van Daele.

Uitnodiging

De kunstenaar beloofde de burgemeester van de grootste stad in Mongolië een vraag te stellen of hij niet geïnteresseerd was in een beeldhouwwerk. En plots kwam daar die vraag. "Ik moest een dossier opmaken en dat werd al héél snel goedgekeurd", vertelt Jorg. "De burgemeester stond er ook op dat ik een rondleiding kreeg door het land om me de sfeer en de cultuur te leren kennen. Ik ben enorm vereerd, maar ook blij dat ik mijn project weer op een andere plaats kan verderzetten."

Plaatselijke steen

Het kunstwerk dat Jorg in Mongolië gaat bouwen, zal dus ook als basis zijn vredesvleugels hebben. "Van 1 tot en met 24 november vertoefde ik in Cyprus waar ik deelnam aan het vijfde internationaal symposium in Agia Napa", zegt Jorg Van Daele. "Ik bouwde er een gigantisch werk van 3 op 2,4 meter in plaatselijke limestone. Het beeld weegt meer dan vijf ton. Het beeldhouwwerk in Cyprus past ook in mijn project "Wings for Peace", waar ik drie jaar geleden mee ben gestart. In Chili maakte ik "Brains for Peace" en in Oostenrijk en Nieuw-Zeeland "Wings for Peace". In Iran heet mijn beeld "Prayer for Peace". In België doopte ik mijn vredesbeeld "Struggle/Wings for Peace". Ook in 2018 wil ik nog enkele beelden maken in hetzelfde thema. Trips naar Denemarken, Indië, Italië en Macedonië liggen al vast. Met de organisatoren van een symposium in Bolivia ben ik nog in onderhandeling. En dus ook Mongolië. Daar ga ik vermoedelijk in de zomer naartoe, want nu is het -35 en dat is een beetje te koud om buiten te werken (lacht). Het zal in een plaatselijke steen zijn, maar dewelke weet ik nog niet. Ik ben in elk geval trots dat ook daar mijn kunstwerk zal pronken, want dan zal er in élk werelddeel een werk van mij staan."