Vergeet de culturele sector niet, aub!

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN KALMTHOUT

De voorbije legislatuur investeerde de meerderheid meer dan 7 miljoen euro in sportpark Heikant.
Laenen De voorbije legislatuur investeerde de meerderheid meer dan 7 miljoen euro in sportpark Heikant.
De gemeente heeft de voorbije jaren nogal fors geïnvesteerd in sport: denk maar aan het nieuwe sportpark, skatepark en de renovatie van het zwembad. Links en rechts klinkt er kritiek dat de culturele sector aan z'n lot werd overgelaten.

Burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) verdedigt het beleid. "De investeringen in het sportpark en het zwembad zijn een bewuste keuze", zegt Jacobs. "Daarvoor kwamen er jarenlang vragen vanuit verschillende sportverenigingen. Er was ook nood aan nieuwe infrastructuur. De volgende jaren willen we extra inzetten op cultuur, ook al hebben we dat al gedaan. De gemeente nam het ontmoetingscentrum de Zonnedauw over en knapte het op. We investeerden ook verder in het cultuurhuis Ernest Albert. We krijgen sinds kort 70.000 euro subsidie vanuit Vlaanderen om de werking van het gemeenschapscentrum te ondersteunen. We zien op korte termijn een oplossing door het cultureel medegebruik van de kerkgebouwen van Heide en Heuvel."


Jan Van Esbroeck van oppositiepartij N-VA pleit voor een correcte verdeling van investeringen. "Dan alleen kunnen we andere beleidsdomeinen ook meer ondersteunen en uitbouwen waaronder cultuur. Dan gaan we nog meer inwoners bereiken. Want wij blijven erbij: 7,5 miljoen euro investeren in een sportpark voor slechts enkele sportverenigingen is voor een gemeente met 18.000 inwoners overdreven."


Inga Verhaert van sp.a wil vooral fors investeren in cultuur. "Investeren in sport is goed, maar niet alle takken krijgen even veel aandacht. Zo wachten de turners in Kalmthout al té lang op hun turnhal. Wij willen in ieder geval sterk investeren in cultuur. Het socio-cultureel aanbod in Kalmthout gaat in grote mate uit van vrijwilligers in het verenigingsleven. Dat is prima maar daar mag het niet bij blijven." Open Vld is ook niet tegen de investeringen in sport. "Maar we moeten slimmer investeren", zegt Wouter Vanden Bergh. "De atletiekpiste is te beperkt voor evenementen. Het sportpark wordt momenteel door slechts één voetbalploeg gebruikt, waardoor er ook extra investeringen nodig zijn in de andere ploegen van Kalmthout. Op vlak van cultuur is er toch al een inhaalbeweging gebeurd. Wij pleiten niet voor één groot GC, maar investeren in bestaande infrastructuur." (VTT)