Open Vld komt opnieuw boven water

JONGE ONDERNEMERS ZETTEN SCHOUDERS ONDER NIEUW PROJECT

Een deel van de jonge bestuursploeg van de nieuwe Kalmthoutse Open Vld.
Toon Verheijen Een deel van de jonge bestuursploeg van de nieuwe Kalmthoutse Open Vld.
Als het aan de kersverse afdeling van Open Vld in Kalmthout ligt, wil die bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 een gooi doen naar minstens enkele zitjes in de gemeenteraad van Kalmthout. Enkele jonge ondernemers wagen zich aan een nieuw verhaal. Een eerdere deelname van de liberalen aan het bestuur was geen heel lang leven beschoren.

Open Vld kwam in 2000 al eens op en behaalde toen in één klap zeven zetels en bestuurden even mee de gemeente. Maar zes jaar later bleven er maar twee zetels meer over en in 2012 was er zelfs geen lijst meer.

Leegloop

Vlak voor de verkiezingen was er immers een totale leegloop van de partij. Van de twee zetels bleef er zelfs maar eentje over omdat toenmalig raadslid Lieve Van Ermen was overgelopen naar LDD. Nu nog eens zes jaar later wordt er opnieuw een lokale afdeling uit de grond gestampt.


"Er zijn in Kalmthout nog maar twee grote partijen waardoor CD&V nu een absolute meerderheid heeft", klinkt het bij het nieuwe partijbestuur. "Die andere grote partij, N-VA, legt de meerderheid geen strobreed in de weg. We hopen met ons project een nieuwe wind door Kalmthout te doen waaien. Met een groep gelijkgezinde zielen moet dat zeker lukken."

Kriebels

De voorbije jaren was er bij enkele politiek geïnteresseerde mannen en vrouwen de kriebel ontstaan om zelf met een project te starten. Dat ze allemaal liberaal gezind zijn, was meegenomen. De keuze om een lokale afdeling van Open Vld op te starten, was dan ook snel genomen.


Tijdens de dorpsdag in Heide op 17 september heeft de lokale afdeling het al gedaan gekregen om onder meer Gwendolyn Rutten, Dirk Van Mechelen (burgemeester in buurgemeente Kapellen) en Philippe De Backer naar Kalmthout te krijgen. Ondertussen is de bestuursploeg ook al samengesteld. Daarbij valt vooral de keuze op vrij jonge mensen op. Voorzitter wordt de 29-jarige Wouter Vanden Bergh. De rol van ondervoorzitster is voor Aika Naguibova, ook 29.


De andere bestuursmandaten zijn voor Tom Willems (34, secretaris), Jan Van Dyck (35, ledenbeheer), Jens Deckers (26, feestleider) en Johan Cassimon (28, communciatieverantwoordelijke). Philip Coppens is met zijn 54 (penningmeester) ietwat de 'vreemde eend' in de bijt. Hij was in 2012 voorzitter van het blauwe schip dat volledig zonk.

Toekomst

Over de verwachtingen blijft de partij voorlopig op de vlakte.


"We willen voor tegenwind zorgen. Er is een basis voor. We hebben bij andere verkiezingen gemerkt dat er toch heel wat mensen voor Open Vld kiezen. Het is zeker de bedoeling om in 2018 met een lijst te komen. Anders zouden we nu niet naar buiten komen. Maar het is nu te vroeg om al voorspellingen of wensen te gaan uiten", zegt Johan Cassimon. "Natuurlijk zouden we iets willen bereiken."