Nieuwe lokalen voor Scouts en Gidsen Heuvel en Chiro Sloepi

Gemeente komt voor 70% tussen in de kosten

De leden van Scouts en Gidsen Heuvel bij de oude lokalen.
Laenen De leden van Scouts en Gidsen Heuvel bij de oude lokalen.
Het gebouw van Chiro Sloepie.
RV Het gebouw van Chiro Sloepie.
De Scouts en Gidsen Heuvel en Chiro Sloepi hebben grootse bouwplannen. De jeugdverenigingen vervangen hun gebouwen deels of volledig door een nieuwbouw. Dat kost honderdduizenden euro’s. De jongeren zijn blij dat de gemeente Kalmthout voor 70 procent tussenkomt in de kosten.

Chiro Sloepie in Nieuwmoer is een groeiende jeugdbeweging. De laatste jaren gaat het ledenaantal in de hoogte. De jeugdvereniging maakt nu werk van een volledige nieuwbouw voor hun leden. Het ontwerp is al klaar, nu wacht enkel nog de uitvoering. In het gebouw komen een nieuwe keuken, speellokalen en een polyvalente ruimte. Die zaal kan dan ook gebruikt worden door kampgroepen. “De oude accommodatie voldeed niet meer aan de noden van de vereniging”, vertelt Silke Lathouwers, schepen van Jeugd. “Jeugdverenigingen zijn ontzettend belangrijk voor Kalmthout en we merken dat de ledenaantallen jaar na jaar toenemen. Daarom beslisten we om mee te investeren in nieuwe gebouwen voor Chiro Sloepi. De totale kostprijs van de nieuwbouw wordt geraamd op 465.000 euro. De gemeente Kalmthout komt voor zeventig procent tussen in de kosten en neemt dus 325.000 euro voor haar rekening. De overige dertig procent wordt door de Chiro terugbetaald aan de gemeente via een renteloze lening.” De afgeleefde lokalen worden in het najaar deels afgebroken, de bouw van de nieuwe lokalen volgt onmiddellijk erna.

Heuvel

Ook het jaar van Scouts en Gidsen Heuvel is goed begonnen. Zij kregen december al de principiële goedkeuring van de gemeente Kalmthout om te investeren in een nieuw lokaal. De gemeente komt ook hier voor 70 procent tussen in in de kosten. De totale kostprijs wordt geraamd op 270.000 euro. Daarvan neemt de gemeente 188.500 euro voor zijn rekening. Naast een inbreng van eigen middelen betaalt de vereniging de overige kosten terug aan de gemeente via een beperkte renteloze lening.

Dankbaar

De jeugdverenigingen zijn de voltallige gemeenteraad dankbaar voor de vrijgemaakte budgetten. “Voor het ontwerp werkten we met Maarten van Eupen en Stefan De Ruysscher, overigens ook oud-leiding, van studioNOORD architectuur”, vertelt groepsleidster Ellen Van Campenhout van de scouts Heuvel. “Om het landelijk karakter van de jeugdbeweging in de verf te zetten, kozen de ontwerpers voor duurzame houtsoorten. We zijn ontzettend dankbaar voor de steun.” Met het project wordt het oudste van de drie gebouwen in de Korte Heuvelstraat afgebroken en vervangen door een nieuw lokaal. Verwacht wordt dat Scouts en Gidsen Heuvel hun nieuwe lokaal in het voorjaar van 2020 kunnen inwijden.

Ook hoofdleider Brent Verrelst van Chiro Sloepie reageert opgetogen: “We zijn blij dat we dit kunnen realiseren en dat de gemeente ons hierin ondersteunt. Tijdens de werken wordt één van de huidige lokalen trouwens behouden zodat de jongens en meisjes van Chiro Sloepi ongestoord kunnen blijven spelen. ”

Het gebouw van Scouts Heuvel.
RV Het gebouw van Scouts Heuvel.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.