Kindermuseum gaat jaar dicht

GEBOUW WORDT GERENOVEERD EN DOE-PARCOURS VERNIEUWD

Het Suske en Wiske Kindermuseum viert eind november zijn 20ste verjaardag. Daarna gaan de deuren voor een jaartje dicht.
Foto Provincie Antwerpen Het Suske en Wiske Kindermuseum viert eind november zijn 20ste verjaardag. Daarna gaan de deuren voor een jaartje dicht.
Het Suske en Wiske Kindermuseum sluit eind dit jaar voor een volledig jaar de deuren. Heel het gebouw ondergaat een grondige renovatie en het doe-parcours doorheen het museum wordt ook helemaal vernieuwd. Na de verbouwingen is het de bedoeling dat het kindermuseum ook meer gaat open zijn voor de gewone bezoekers.

Suske en Wiske vieren dit jaar het twintigjarig bestaan van het museum. Het laatste weekend van november zal dat stevig gevierd worden met een resem activiteiten, zowel binnen als buiten. Daarna zal het een jaartje rustig worden in de Beauvoislaan. Alleszins toch op vlak van kinderen die op bezoek komen. Het gebouw zal dan een grondige renovatie ondergaan. "Het dak wordt er volledig afgehaald en wordt vernieuwd", vertelt gedeputeerde Inge Verhaert. "Er moeten ook heel wat isolatiewerken uitgevoerd worden en nog een resem andere werken."


Omdat het museum dan toch voor een jaar de deuren sluit, wordt van de nood ineens een deugd gemaakt en wordt ook het doe-parcours aangepakt.

Interactiever

"Omdat dat parcours intensief gebruikt wordt, is het ook dringend aan vernieuwing toe", vertelt Inga Verhaert. "Daar zit echt sleet op. We willen een volledig nieuw parcours uitbouwen dat nog interactiever is dan het nu al het geval is. Na de verbouwingen zal er ook meer aandacht zijn voor de geestelijke vader van Suske en Wiske, Willy Vandersteen. Maar daarover willen we de details nog niet prijs geven. Het moet een beetje spannend blijven." De verbouwingen kosten alles samen zo'n 700.000 euro.

Volgeboekt

De populariteit van het Kindermuseum is nog altijd enorm. Voor een periode tot anderhalf jaar zat alles al volgeboekt met klassen. Voor de gewone bezoeker bleef er dikwijls geen tijd over. Meer dan eens stonden er gezinnen voor de deur die niet gereserveerd hadden en rechtsomkeer moesten maken. Ook daar wordt aan gewerkt. "We denken eraan omvaker te openen op weekenddagen en vakantiedagen", vertelt Inga Verhaert. "Dan gaan we hopelijk geen mensen meer moeten teleurstellen."


Het laatste weekend van november belooft vooral voor de kinderen leuk te worden. Workshops, een fotospeurtocht, een quiz met professor Barabas, bingo met Lambik en nog andere spellen. Op donderdag 23 november wordt de jaarlijkse Willy Vandersteenprijs uitgereikt in het Suske en Wiske Kindermuseum. De locatie voor deze prijsuitreiking is niet toevallig. De Willy Vandersteenprijs bekroont het beste Nederlandstalige album van het voorbije jaar. De winnaar krijgt 5.000 euro en een origineel werk van de vorige winnaar: Elsje-auteurs Gerben Valkema en Eric Hercules.