Kasteel Boterberg krijgt Onroerend Erfgoedprijs

Kasteel Boterberg.
Toon Verheijen Kasteel Boterberg.
Het Kasteel Boterberg aan Noordeind is gisterenavond in de prijzen gevallen. De zeven gezinnen die momenteel op het kasteeldomein hun intrek hebben genomen, kregen de 'Onroerend Erfgoedprijs 2017'. en de bijbehorende 15.000 euro. Het kasteel en de bijgebouwen zijn omgetoverd tot een cohousingproject. De jury én Vlaams minister-president Geert Bourgeois waren onder de indruk.

De zeven gezinnen die momenteel op het domein Boterberg verblijven, dienden samen een dossier in. Dat deden veertig andere projecten ook, maar uiteindelijk werden Kasteel Boterberg in Kalmthout, de architectenwoning van Marc Dessauvage in Loppem en de donjon van Nevele weerhouden als laureaat. De Onroerend Erfgoedprijs beloont recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. De tweede editie stond in het teken van erfgoed dat niet publiek toegankelijk is. De winnaar werd dus Kasteel Boterberg. "Een project dat als voorbeeld kan dienen", zegt Geert Bourgeois vol lof. "Ze hebben gebruikt gemaakt van heel wat ecologische zaken. Een pluspunt is ook dat ze nu zelfs een aan landschapsbeheersplan voor de vijvers en de boomgaard rond het kasteel." De winnaars krijgen 15.000 euro.


Kasteel Boterberg kent een lange geschiedenis, die begint in 1846. Op dat moment koopt ene Paul Moons 120 hectare bossen en heide. Bijna dertig jaar later richten zijn kinderen er een kasteeltje op in neo-Vlaamse renaissancestijl met een aantal bijgebouwen. Een van de volgende eigenaars, de Antwerpse bankier Hector Carlier, laat het kasteel begin twintigste eeuw grondig uitbreiden en herinrichten. In 2007 sterft de laatste dochter Carlier. Het domein vervalt, maar ondertussen is er dus een cohousing gevestigd. (VTT