Kalmthoutse Heide viert 50 jaar als beschermd natuurreservaat

Lukas Jacobs heeft de expo geopend.
Foto Toon Verheijen Lukas Jacobs heeft de expo geopend.
Bezoekers aan het bezoekerscentrum De Vroente aan de Kalmthoutse Heide kunnen nog tot 4 november een expo bezichtigen rond de 50ste verjaardag van de bescherming als natuurreservaat.

Het Grenspark Kalmthoutse Heide wordt beschouwd als een van de meest waardevolle natuurgebieden in Vlaanderen. Pas in 1968 werd een deel van het huidige Grenspark beschermd als natuurreservaat. "We willen met de expo dat verhaal vertellen", vertelt Veerle Mees van het Agentschap Natuur en Bos. "Vroeger werd het gebied vooral gebruikt door de landbouw, turfontginning en bosbouw. Pas in 1968 kregen wij er het beheer over. We hopen dat we met de expo mensen iets bij kunnen brengen. Dat ze bewuster gaan rondwandelen in de Heide omdat ze nu van een aantal plaatsen ook de geschiedenis kennen. Of wat het geheim is van de molensteen in de heide."


De gemeente zelf hecht ook veel belang aan de expo. "De Kalmthoutse heide is al vele jaren de trots van onze gemeente", vertelt burgemeester Lukas Jacobs. "We zijn als dorp vergroeid en opgegroeid met de heide. Door de jaren heen trok dit unieke heidelandschap steeds meer natuurliefhebbers en ook kunstenaars aan. De bescherming van de Kalmthoutse heide was gedurende vele jaren een strijd, maar uiteindelijk is het toch gelukt." (VTT)