Heide krijgt uitkijktoren van 11 meter hoog én nieuwe, dubbel zo hoge brandtoren

Bouwwerken zijn gestart, maar liggen straks stil in broedseizoen

Zo zou de uitkijktoren eruit moeten gaan zien.
KOMAAN!Architecten Zo zou de uitkijktoren eruit moeten gaan zien.
Bouwbedrijf Jos De Jongh heeft gisteren de eerste spade in de grond gestoken voor de bouw van een uitkijktoren van 11 meter hoog, meteen de eerste op de Kalmthoutse Heide. De toren komt aan de Verbindingsstraat in de buurt van Stappersven. Later dit jaar starten ook nog de bouwwerken aan de nieuwe brandtoren. Die wordt bijna dubbel zo hoog: 42 meter.

Het initiatief van de nieuwe uitkijktoren komt van Natuurpunt zelf. “We willen vooral eens iets extra’s doen voor de recreanten”, zegt Stein Temmerman van Natuurpunt. “De toren komt aan Stappersven, zodat de mensen er een goed zicht op krijgen. Vanaf de Verbindingsstraat komt er ook een houten pad tot aan de toren, zodat rolstoelgebruikers de toren perfect kunnen bereiken. Ook het ietwat verhoogde gelijkvloers is helemaal toegankelijk voor mindervaliden.” De toren zelf zal vier verdiepingen tellen en op elke verdieping kan je een blik werpen in elke windrichting. De toren zal in totaal 11 meter hoog zijn.

Steen en beton

Opmerkelijk is dat Natuurpunt deze keer niet kiest voor een houten toren, maar voor een stevig exemplaar in baksteen en beton gaat. “Dat is beter wat betreft duurzaamheid en brandveiligheid”, aldus Temmerman. “Een stenen toren is ook wat stabieler. De bouwwerken starten nu en lopen tot maart. Dan moet er gestopt worden voor het broedseizoen. In augustus kan er dan verder gewerkt worden. Dit najaar hopen we de toren klaar te hebben. Bedoeling is dat de toren ook een beetje dient als informatiepunt over de omgeving en de geschiedenis van de turfontginning. In de toren komen ook nestkasten en een speciale schouw voor vleermuizen.” De toren is een ontwerp van architectenbureau Komaan!Architecten uit Antwerpen.

Eerste spadesteek voor de nieuwe uitkijktoren op de Kalmthoutse Heide.
Laenen Eerste spadesteek voor de nieuwe uitkijktoren op de Kalmthoutse Heide.

Brandtoren

De gemeente is blij met het initiatief van Natuurpunt. “We zijn er zeker van dat het een bijkomende toeristische trekpleister wordt”, zegt burgemeester Lukas Jacobs (CD&V). “De toren zal ook mooi aansluiten bij de Verbindingsweg, waar heel wat fietsers en wandelaars passeren. En vooral het Stappersven, een van onze mooiste vennen, komt nu straks prachtig in beeld vanop de toren.” De gemeente zelf is ook bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe brandtoren. Die komt op de plaats van de huidige brandtoren aan het Van Ganzenven. “De toren wordt wel een stuk hoger, want hij gaat van 25 naar 42 meter. De toegankelijkheid voor de bezoekers en de torenwachters zal ook verbeterd worden. Het is een investering van ons, ANB en het communicatienetwerk ASTRID. Dus er zal voor de hulpdiensten ook een betere bereikbaarheid zijn.” Het gaat om een investering van om en bij de 220.000 euro. De gemeente Kalmthout is eigenaar van de toren. De toren werd geplaatst in 1981 naar aanleiding van de heidebrand in 1976.

Op de Heide staat één brandtoren. Die wordt nu vervangen door een nieuw exemplaar dat bijna dubbel zo hoog is.
Toon Verheijen Op de Heide staat één brandtoren. Die wordt nu vervangen door een nieuw exemplaar dat bijna dubbel zo hoog is.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.