GroenRand wil versnipperde natuurgebieden samenvoegen in nationaal park De Voorkempen

Groenrand wil een nationaal park in het leven roepen.
RV Groenrand wil een nationaal park in het leven roepen.
Met een nieuw nationaal Park De Voorkempen wil GroenRand de versnipperde groengebieden samenbrengen. Het gaat om onder meer een verbinding van de Antitankgracht, Kalmthoutse Heide, Groot Schietveld, Klein Schietveld, fort van Brasschaat, Uitlegger, Mastenbos en Ertbrandbos.

De nieuwe Vlaamse regering heeft de intentie om vier nationale parken in het leven te roepen. GroenRand wil haar steentje bijdrage met een voorstel om een nationaal Park de Voorkempen uit te bouwen. Volgens GroenLand kan dat bestaan uit een verbinding met zes bestaande gebieden met een hoge biologische waarde. Vooraf moet wel bekeken worden welke eventuele barrières weggewerkt moeten worden zoals wegen, ontsnipperen en gedempte gedeelten van waterlopen openen. Hiervoor is een samenwerking nodig tussen het Regionaal Landschap de Voorkempen, de landbouwers, de Antwerpse Bosgroepen, natuurverenigingen, de Vlaamse Landmaatschappij, de Vlaams Milieumaatschappij en de provincie Antwerpen.

Studenten inzetten

Volgens het voorstel moeten geconcentreerde natuurgebieden en landschappen, samen een geheel gaan vormen. Momenteel vormen het Klein Schietveld, samen met het Groot Schietveld en de Kalmthoutse Heide, een van de grootste aaneengesloten heide- en vennengebieden van Vlaanderen. Om deze natuurverbinding beter in kaart te brengen wenst GroenRand, onder leiding van het Regionaal Landschap de Voorkempen, studenten in te zetten. Een onderzoek naar de potentiële verbindingen tussen Schietvelden en Kalmthoutse Heide zou immers een goed onderwerp zijn voor een stage, maar mogelijk ook voor een afstudeeronderzoek. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.