Eén tegen allen, allen tegen zwerfvuil

GEMEENTE WIL MET NIEUWE CAMPAGNE IEDEREEN MOBILISEREN

Communicatieambtenaar Herwig Naegels toont de affiches van de campagne.
Laenen Communicatieambtenaar Herwig Naegels toont de affiches van de campagne.
De gemeente Kalmthout is met een eigen gepersonaliseerde campagne begonnen om zoveel mogelijk inwoners de straat op te krijgen en een eigen stukje Kalmthout proper te houden. Ondertussen zijn al enkele zogenaamde 'mooimakers' actief. Vijf van hen zijn het beeld van de eigen campagne. De gemeente stelt gratis materiaal ter beschikking.

Vlaanderen Mooi is een initiatief tegen zwerfvuil en sluikstorten van de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM, Fost Plus en de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG). Via Mooimakers willen ze Vlaamse gemeentebesturen en vooral hun inwoners stimuleren om meer te doen tegen zwerfvuil en sluikstorten. "En wij willen in Kalmthout echt nog een stapje verder gaan", zegt communicatieambtenaar Herwig Nagels, die zich achter het project heeft geschaard.

Nathalie Letzer tijdens haar opruimtocht in Heide.
Toon Verheijen Nathalie Letzer tijdens haar opruimtocht in Heide.

Complimenten

"We willen iedereen stimuleren om, al is het maar een stukje van honderd meter in de eigen straat, mee proper te houden. Je kan via de website van mooimakers een stukje Kalmthout 'claimen'."


Het materiaal om zwerfvuil op te ruimen, komt via de gemeente. "We stellen een vuilgrijper ter beschikking en ook vuilniszakken", zegt Nagels. "Als de zak vol is, kan je met onze diensten een ophaalplaats en -moment kiezen zodat je het afval niet per se thuis moet stockeren. We hebben vanuit Vlaanderen Mooi ondertussen al complimenten gekregen voor de manier waarop we de actie hier in Kalmthout aanpakken. Er zijn blijkbaar héél weinig gemeentebesturen die er zelf mee aan de slag gaan."

Weedzakjes

Charlotte, Caroline, Thijs, Michel en Nathalia waren de vijf eersten die zich aanboden. Zij zijn ondertussen ook het gezicht geworden van de campagne in Kalmthout. Nathalie Letzer houdt voornamelijk de Bevrijdingslei proper langs de fietsostrade in Heide. Alles samen goed voor zo'n vijf kilometer. "Ik woon eigenlijk in Kapellen, maar mijn sociale leven speelt zich vooral in Heide af dus koos ik om dit traject te doen. Ik trek er toch zeker één keer in de week op uit en haal dan toch al snel een volle zak op. Je ziet echt alles liggen: blikjes bier en frisdrank, lege pakjes sigaretten, peuken, lege weedzakjes (lacht). Ooit zelfs een stuk van een kapotte bumper. Af en toe reageren voorbijgangers wel. Dan zwaaien ze, zeggen iets of claxonneren ze. Een keer heb ik van een groep weleens een bedenkelijke blik gekregen. Maar ach, ik doe het vooral omdat ik niet tegen zwerfvuil kan en het is ook nog eens goed voor de gezondheid want je wandelt er meer door. Hopelijk doen er meer mensen binnenkort mee."


Wie ook wil deelnemen kan terecht op www.mooimakers.be