Deelnemers Roparun op rode loper door Havenhuis

Alexandra uit Kalmthout begeleidt doortocht in Antwerpen

Deelnemers aan de Roparun in Zele vorige keer.
ANP Deelnemers aan de Roparun in Zele vorige keer.
Duizenden lopers bereiden zich stilaan voor op de Roparun, een loopwedstrijd tussen Parijs of Hamburg en Rotterdam waarbij de deelnemers geld inzamelen ten voordele van palliatieve zorg voor kankerpatiënten. De wedstrijd komt ook door Antwerpen. De Kalmthoutse Alexandra Tempelaars leidt alles in goede banen.

De Roparun start op 8 juni in Parijs of Hamburg. Teams van maximaal acht personen moeten dan de afstand van 500 kilometer tot in Rotterdam afleggen op drie dagen. Ze moeten daar op 10 juni aankomen. “In 1991 wou de Nederlander Sjaak Bril de marathon van Rotterdam lopen, maar hij kampte met een blessure. Zijn vriend Peter van der Noord daagde hem wat uit door te zeggen dat het pas echt werd als je van Parijs naar Rotterdam zou lopen en de twee gingen een weddenschap aan. Zo is de Roparun ontstaan. Intussen is de estafetteloop toe aan de 28ste editie”, vertelt Alexandra Tempelaars.

In totaal zullen zo’n 325 teams op zaterdag 8 juni aan de start staan van de estafetteloop. Elke deelnemer legt ongeveer 65 kilometer af. De deelnemers laten zich ook begeleiden door mensen op de fiets, verzorgers en catering. “Ik ken de Roparun al van de eerste editie toen ze door Ossendrecht passeerden waar ik opgroeide”, vertelt Alexandra. “Enkele jaren geleden zag ik de Roparun door Antwerpen komen. Hoewel het een vrij grote wedstrijd is, lijkt niemand ze echt te kennen bij ons. Daarom gaf ik me twee jaar geleden als vrijwilliger op om de doortocht in Antwerpen te begeleiden. Zo heb ik kunnen regelen dat de deelnemers door het Havenhuis mogen lopen. Daar zullen ook drie wensambulances staan waarvan er eentje betaald werd door de Roparun. Wensambulances helpen palliatieve mensen bij het vervullen van hun laatste wens. Dit kan bijvoorbeeld een ritje zijn van het ziekenhuis nog eens naar hun eigen huis, of een uitstapje wat ze nog willen maken zoals naar de film of de dierentuin.”

Alle initiatieven uit de landen waar de Roparun passeert en die bezig zijn met palliatieve zorg voor mensen met kanker, kunnen steun aanvragen. Onder meer Coda in Wuustwezel ontving in het verleden al 350.000 euro van Roparun, waarmee ze een stuk van de nieuwbouw financierden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.