Corona: wat doen scholen, horeca en andere diensten vanaf vandaag

Broodjeszaak Zandwich in Zoersel start met een drive-in.
Ewoud Meeusen Broodjeszaak Zandwich in Zoersel start met een drive-in.
De drastische maatregelen die de federale overheid donderdagavond heeft genomen, zullen de komende dagen en weken voor heel wat aanpassingen zorgen. Scholen zoeken naar oplossingen voor examens en opvang, horeca-uitbaters en winkeliers zoeken naar oplossingen om de gedwongen (al dan niet gedeeltelijke) sluiting op te volgen. De uitbaters van broodjeszaak Zandwich in Zoersel starten alvast met een drive-in. 

Horeca

Voor horeca-uitbaters is originaliteit aangewezen. Dat heeft ook de broodjeszaak Zandwich op de Zandstraat begrepen. Omdat enkel leveren en afhalen nog toegestaan is, start uitbaatster Yola De Winter met een drive-in. “Je kan hier perfect rond de zaak rijden. De klanten kunnen online bestellen en betalen. Voorlopig komen de meeste mensen het zelf binnen halen, maar als ze kunnen doorgeven wat voor auto ze hebben, zal ik de broodjes op termijn zelf naar buiten brengen. Zo verliezen de klanten ook geen tijd.” Volgens De Winter zal de coronacrisis wel een impact hebben op het aantal klanten. “Maar we proberen op een inventieve manier met de situatie om te gaan”, besluit de zaakvoerder. 

Ook cateraars Leena Van Loon en Yves Foré van Sensi Concepts spelen in op de huidige noden. Zij bieden op dagdagelijkse basis af te halen verse en betaalbare maaltijden aan. “Wij willen als horeca-zelfstandigen niet bij de pakken blijven zitten en gaan aan de slag voor de inwoners van Stabroek en buurgemeentes. Wij zullen samenwerken met Vers D’Anvers om voedselverspilling tegen te gaan”, klinkt het. Vanaf maandag 16 maart gaat het concept van start. U betaalt als volwassene 12 euro voor een hoofdgerecht. Een kinderportie kost 7 euro. Voor een halve liter soep bedraagt de kostprijs 3 euro. Bestellen kan telefonisch of via sms naar 04 98 40 84 55 met vermelding van bestelling, naam, datum en uur van afhaling. Tot 20 uur de dag voordien is een bestelling indienen mogelijk. Het ophaaladres in Stabroek krijg je na de bestelling.  

Café ‘t Vermoeden in Westmalle pakt dan weer uit met een ‘Last Minute Lockdown Party’ op vrijdagavond. Tussen 18 en 24 uur kunnen de stamgasten nog een laatste keer langskomen alvorens het café drie weken de deuren sluit. “We willen iedereen nog een stevig feestje gunnen”, klinkt het. 

Scholen

Het Heilig Hart Instituut in Kalmthout zorgt voor noodopvang vanaf maandag. “Een aantal leerkrachten blijft op post”, zegt directeur Marc Vanderzande. “De school blijft dus open, maar de lessen worden geschorst. Het is wel de bedoeling dat er taken worden gegeven. De praktische uitwerking volgt volgende week en er komen nog richtlijnen vanuit het departement. We gaan waarschijnlijk werken via ons digitaal platform Smartschool. De paasexamens worden geannuleerd en achteraf niet ingelopen. Wel zullen er eventueel grote toetsen volgen van de belangrijkste vakken. Buitenlandse reizen zijn ook afgeschaft. Mogelijk ook alle daguitstappen in het derde trimester, maar dat is nog niet definitief beslist.

Basisschool Maria Middelares in Sint-Job-in-’t-Goor: voor kinderen van wie de ouders zelf echt niet in de mogelijkheid zijn om opvang te voorzien, is er een opvangmogelijkheid op school. “Opvang op school is een noodoplossing! Het is belangrijk om het aantal kinderen beperkt te houden”, aldus Filip Van Herck. “De school bekijkt hoe de leerstof verder aangeboden zal worden. Tussentijds geven wij de kinderen van de lagere school wel de mogelijkheid om opdrachten thuis te maken.”

Diensten

Ook de Schotense verzekeringsmakelaar en bankkantoor Delafaille wil geen risico’s nemen. Tot en met het einde van de paasvakantie werken de diensten met gesloten deuren. “Wij willen fysiek contact zoveel mogelijk vermijden om op een actieve manier bij te dragen aan de strijd tegen het coronavirus”, zegt zaakvoerder Wim Delafaille. De verzekeringsmakelaar en het bankkantoor blijven bereikbaar per mail en telefoon. Voorlopig wordt cash geld niet aanvaard. Voor een opname van cash geld kunnen klanten nog wel terecht aan de geldautomaat. 

In Zoersel blijft sociale kruidenier de NetZak open, maar de werking wordt aangepast. De bestelling moet al op maandag worden doorgegeven. De Buurtbus en Minder Mobiele Centrale (MMC) beperken zich tot een minimale dienstverlening. De kerkdiensten worden afgelast, maar de kerken blijven wel open voor persoonlijk gebed. De bibliotheken blijven op weekdagen open. 

In Kapellen blijven het Administratief Centrum, het Sociaal Huis en de jeugd- en cultuurdienst open, maar die werken tot en met vrijdag 15 mei uitsluitend op afspraak én voor dringende zaken. Niet-dringende bezoeken worden uitgesteld. Een afspraak maken kan enkel telefonisch via het algemeen nummer van de gemeentelijke onthaalbalie (03 660 66 00) of het Sociaal huis (03 660 68 00), en niet via het afsprakensysteem op de website.  De locaties van de buitenschoolse kinderopvang blijven open. De twee Kapelse bibliotheken sluiten hun deuren tot en met vrijdag 3 april 2020. De timing voor het gebruik van de oude afvalstickers en -zakken wordt verlengd. Inwoners mogen oude zakken en stickers gebruiken t.e.m. 30 april in plaats van tot en met 30 maart. In het Administratief Centrum kan je tijdens de openingsuren wel zonder afspraak stickers en zakken kopen of omwisselen. De gemeenteraad wordt volledig digitaal afgehandeld. 

Activiteiten

Het coronavirus heeft ook een impact op Domein de Renesse. De indoor activiteiten worden afgelast én alle gidsbeurten gaan niet door. Dat betekent dat ook ‘Op Stap met Anemoontje’ niet zal plaatsvinden. Het kasteeldomein blijft wel toegankelijk om een frisse neus te halen. 

In Kapellen mag de wekelijkse markt op het Marktplein op donderdag doorgaan. De Boerenmarkt aan het Starrenhof op zondag mag ook doorgaan, maar uitsluitend met kramen met voedingswaren - ook voor dieren - en ‘meeneemgerechten’. Consumptie ter plaatse aan tafels en stoelen is niet toegestaan. 

Ook in Schoten mag de wekelijkse markt op zaterdag doorgaan. Wel zijn daar enkel kramen met noodzakelijke voedingsmiddelen toegelaten. De andere kramen worden geweigerd. Aan eet- en/of drankkramen mag enkel afgehaald worden. Er moet voldoende ruimte gelaten worden tussen de verschillende kramen. “In deze periode is de markt puur om in de noodzakelijke behoeften te voorzien, het is geen sociale gebeurtenis”, klinkt het. 

Kasteel de Renesse.
Photo News Kasteel de Renesse.

Initiatieven 

Vooral senioren vormen een risicogroep. Daarom besloten de Jongsocialisten Schoten een actie op touw te zetten. Zij bieden hulp aan al wie tot de risicogroep behoort. Ze helpen met dagdagelijkse activiteiten zoals het doen van boodschappen, het ophalen van medicijnen en het uitlaten van huisdieren. 

Ook alle indoor sportevenementen zijn afgelast. Met die maatregel springt yogaclub Satria uit Westmalle creatief om. Vanaf maandag 16 maart richten zij online yogalessen in voor leden en niet-leden. Deelnemen kan door de Facebookpagina van Satria Yoga Westmalle te liken en een uitnodiging te sturen voor de privégroep.

Voor de senioren in woonzorgcentra zou de periode zonder bezoek wel eens eenzaam kunnen worden. Dat wil Residentie Halmolen in Halle-Zoersel vermijden. Daarom willen ze de bewoners laten videobellen met hun familie en vrienden. Het woonzorgcentrum heeft voor iedere afdeling een Facebookprofiel opgericht, namelijk Martinus Halmolen, De Linde Halmolen, De Kievit Halmolen en Hoogveld Halmolen. Die kan u een vriendschapsverzoek sturen. Via een telefonisch contact met het woonzorgcentrum kan een uur afgesproken waarop er via videochat gepraat kan worden. Vervolgens zal Residentie Halmolen op dat uur via Messenger bellen.

Vijf jongeren van Vlaams Belang Zoersel steken de senioren die het moeilijk hebben, een hart onder de riem door spaghetti te verkopen voor 2,5 euro. Aanstaande maandag koken ze een verse spaghetti bolognaise boordevol groentjes. “Het is specifiek voor de doelgroep ouderen die niet kunnen terugvallen op de hulp van buren, familie of vrienden. Op die manier moet de meest kwetsbare groep zich minder verplaatsen naar de winkel. Met ons initiatief hopen we een steentje kunnen bij te kunnen dragen aan een solidair, warm en gezond Zoersel. We rekenen wel op het gezonde verstand van de mensen om enkel bestellingen te plaatsen vanuit de zorgbehoevende groep”, zegt Boris Van Echelpoel. Ook de bedeling van de spaghetti in de drie deelgemeentes nemen de vijf jongeren voor hun rekening. Die gebeurt vanaf dinsdag 17 maart. Meer informatie of bestellen kan via borisvanechelpoel@gmail.com. 

Zoersel Vlaams Belang-jongere Boris Van Echelpoel
Boris Van Echelpoel Zoersel Vlaams Belang-jongere Boris Van Echelpoel