Cohousingproject verrijst aan Noordeind

25 woningen krijgen gemeenschappelijke tuin, buurthuis én zwemvijver

Een 3d-schets van het project in Wildert.
RV/www.heem.be Een 3d-schets van het project in Wildert.
Projectontwikkelaar Heem heeft plannen voor een tweede cohousingproject aan Noordeind in Kalmthout tegenover kasteel Boterberg. Daar worden enkele villapercelen samengevoegd zodat er een 25-tal clusterwoningen kunnen komen. Aan het station van Wildert (Essen) realiseert de ontwikkelaar dan weer een gewoon nieuwbouwproject met een apotheek, dokter, kinesist en vijftien appartementen.

Heem is het nieuwe bedrijf van onder anderen Joeri Bal uit Kalmthout. Samen met enkele vennoten realiseerde hij eerder al de cohousingprojecten Kasteel Boterberg en Q-Ville in Essen wat nog volop in ontwikkeling is. Nu staat er aan Noordeind een nieuw project op stapel. “Daar worden twaalf bestaande villakavels samengevoegd. Met acht kavels gaan we uiteindelijk niets meer doen en dat blijft gewoon bosgebied”, zegt projectontwikkelaar Joeri Bal. 

Elektrische deelauto’s

“Op de resterende vier kavels creëren we dan een 25-tal compacte woningen in clusters van drie. Die worden  geïntegreerd in het bos. De woningen krijgen een gemeenschappelijke tuin en we willen ook een zwemvijver creëren. We voorzien ook een soort van buurthuis en een ruimte voor co-working net als enkele elektrische deelauto’s. De woningen worden opgetrokken in houtskeletbouw om echt in de omgeving te passen. We realiseren ook grote bermen als buffer tegen de weg en de spoorweg.”

Wildert

In Essen heeft Heem ook een project op stapel staan, maar dat wordt – eerder uitzonderlijk – geen co-housingproject. Daar wordt een gebouw opgetrokken naast de huidige parking van de spoorweg met vijftien appartementen, een dokters -en kinesitherapiepraktijk en een apotheek. “We pakken er samen met de gemeente ook het plein aan; Er komen zitbanken, veel groen en uiteraard ook nog altijd de nodige parking”, vertelt Joeri Bal. “Vooral het plein moet de omgeving wat gezelliger maken.”

Inclusie

Nieuw is ook dat in grotere projecten – zoals dat in Essen en voor het nieuwe project aan Noordeind –Heem ook een samenwerking aangaat met Oaktree Projects. “Zij realiseren er een woning waar vijf mensen met een mentale of fysieke beperking begeleid zelfstandig kunnen wonen”, zegt Joeri Bal. “Dat willen we voortaan in andere grotere projecten ook realiseren.”

Voor een jong bedrijf is Heem ondertussen fors gegroeid. Het werkt met zes voltijdse mensen waarvan er twee permanent worden ingezet voor de begeleiding van groepen mensen die in een cohousingproject willen instappen. 

Zo ziet het domein er nu nog uit aan Noordeind.
www.heem.be Zo ziet het domein er nu nog uit aan Noordeind.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.