Binnengluren in woning dokter Zaman

COTTAGE IS GRONDIG VERBOUWD EN GERESTAUREERD

Toekomstig bewoner Bram Rammeloo en bestendig afgevaardigde Inga Verhaert voor de cottage.
Foto Laenen Toekomstig bewoner Bram Rammeloo en bestendig afgevaardigde Inga Verhaert voor de cottage.
Bezoekers van het Arboretum krijgen zondag een unieke kans om nog één keer binnen te gluren in de voormalige woning van dokter en oud-burgemeester Armand Zaman. De cottage uit het begin van de twintigste eeuw is volledig gerestaureerd en zal na de verbouwingswerken dienst doen als directeurswoning.

De cottage van het Arboretum dateert van het begin van de twintigste eeuw en is ongeveer honderd jaar oud. "Hoe oud precies weten we niet, maar we weten wel dat er in de jaren 30 een uitbreiding is geweest", vertelt Bram Rammeloo van het Arboretum, die na de verbouwingen zijn intrek zal nemen in de woning. "Dat was toen nodig, want het gezin had vijf zonen gekregen en het huis was wat te klein geworden (lacht). Sinds die uitbreiding is er eigenlijk nooit meer iets veranderd. Het karakter is altijd bewaard gebleven. De jongste jaren heeft het vooral leeg gestaan."


Tegen het bouwverlof zouden de verbouwing en restauratie achter de rug moeten zijn. Daarna wordt het weer een privéwoning. "Aan de buitenkant is nagenoeg alles hetzelfde gebleven. Er is alleen een trede bijgekomen aan het trapje om naar binnen te gaan. Dat komt omdat alle vloeren opgehoogd zijn. Binnenin zijn er grote veranderingen gebeurd", vertelt Rammeloo. "De meest moderne isolatietechnieken en methodes om energie te besparen zijn naar binnengebracht. Misschien kunnen mensen die zelf voor verbouwingen staan er heel wat ideeën opdoen. Het hele gebouw is bovendien heel open geworden. De vele 'kotjes', eigen aan een dokterspraktijk, zijn verdwenen."

Anekdotes en oude foto's

Het Arboretum doet een oproep om zondag oude foto's of anekdotes (op papier) mee te brengen. Die zullen dan verzameld worden in een album. "Heel wat mensen zijn ooit wel in de woning geweest. Als patiënt, als klant van de allereerste apotheek van Kalmthout, als gast van dokter Zaman toen hij burgemeester was of in de kelder van de woning. Want die stelde de dokter vroeger ter beschikking van de jeugd(verenigingen) als een soort van clublokaal. Ik denk dat heel wat mensen er voor de eerste keer gekust hebben (lacht). We hebben nu al wel enkele oude foto's en anekdotes, maar het mogen er nog veel meer worden."