73 jaar na Lucien Stormes executie:
zoon neemt kassei Parijs-Roubaix
in ontvangst

Lucien Storme, de flandrien uit het Heuvelland, won in 1938 als profrenner Parijs-Roubaix. Tachtig jaar later heeft zijn zoon Jacques de beroemde kassei in ontvangst mogen nemen. Nu zaterdag, tijdens de 24 uren van de Vrede, zal Jacques de kassei aan het publiek tonen. Symbolisch, want Lucien Storme werd in april 1945 doodgeschoten door de Duitse bezetter. 
Jacques Storme met de kassei en de beker van zijn vader Lucien Storme.
Klaas De Scheirder Jacques Storme met de kassei en de beker van zijn vader Lucien Storme.

Lucien Storme was een jongeman van 22 jaar toen hij in 1938 als eerste over de streep kwam in de wielerklassieker Parijs-Roubaix. Sinds 1977 krijgen de winnaars altijd een kassei mee naar huis, maar onder impuls van de vereniging ‘Les Amis de Paris-Roubaix’ hebben de meeste wielrenners van de periode daarvoor (of hun nabestaanden) nu ook een kassei gekregen. “Voor mij is het wel heel speciaal, want eigenlijk heb ik mijn vader nooit echt gekend”, vertelt Jacques Storme, die in Kalmthout woont maar oorspronkelijk van Nieuwkerke is. “Ik was immers amper 5 jaar oud toen hij in 1945 werd doodgeschoten in Siegburg. Later ben ik alles beginnen opzoeken over hem. Uren heb ik in archieven en bibliotheken gesleten om zoveel mogelijk te weten te komen over zijn verleden. Ik was echt enorm blij toen ik werd gecontacteerd door die Franse vereniging. Ze hadden veel moeite gedaan om mij te vinden. Nu heb ik naast de beker die vader had gekregen na zijn overwinning ook deze mooie kassei.”

Lucien Storme (tweede van rechts) nadat hij zich de beste toonde in Parijs-Roubaix in 1938.
Eric Flamand Lucien Storme (tweede van rechts) nadat hij zich de beste toonde in Parijs-Roubaix in 1938.

Duitse officier geslagen

Dit weekend vindt in Kalmthout de 24 uren van de Vrede plaats, waaronder ook het evenement 24 uren fietsen voor de Vrede van Luk Wuyts. Jacques Storme zal aan de wensboom van de bibliotheek enkele uren aanwezig zijn om de kassei te tonen. “Symbolisch is dat wel mooi”, zegt Jacques. “Mijn vader is immers ook een oorlogsslachtoffer. Hij was eigenlijk smokkelaar, vooral van tarwe. Op een bepaald moment is hij in panne gevallen met zijn vrachtwagen en toen werd hij opgepakt. Maar het is niet zozeer het smokkelen dat hem uiteindelijk de das heeft omgedaan. Hij heeft ooit in een gerechtsgebouw een Duitse officier geslagen en daarom hebben ze hem naar Duitsland overgebracht. Op het moment van de bevrijding hebben ze hem doodgeschoten.”

Op de schouw

De kassei staat ondertussen op de schouw van Jacques. Met een mooie foto van zijn vader in zijn jonge jaren als profrenner. Wanneer we Jacques vragen of hij de kassei al aan zijn vader heeft getoond, krijgt hij het toch even moeilijk. “Eigenlijk niet. Nochtans ben ik onlangs nog bij zijn graf geweest. Misschien zal ik de kassei volgende keer wel meenemen.  Dan is de steen toch even waar hij moet zijn. Maar daarna komt de kassei terug mee naar huis hoor. Daar achterlaten op de begraafplaats in Nieuwkerke in Heuvelland, ga ik nu ook niet doen (lacht).”

Lucien Storme rijdt de meet over.
Repro Klaas De Scheirder Lucien Storme rijdt de meet over.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Philip van Praag

    Je hebt een groot eergevoel Jaques. Je doet dat goed om je vader zo in gedachten te laten zijn van iedereen.