"Iedereen kent hier iedereen"

ERASMUSATHENEUM WIL STRAFSTE SCHOOL WORDEN

Op de speelplaats stonden de 170 leerlingen roerloos in verschillende poses, waarna ze begonnen dansen op de tonen van 'Shape of you' van Ed Sheeran.
Laenen Op de speelplaats stonden de 170 leerlingen roerloos in verschillende poses, waarna ze begonnen dansen op de tonen van 'Shape of you' van Ed Sheeran.
De leerlingen van het Erasmusatheneum kregen gisteren stipt om 8.30 uur het bezoek van een vierkoppige jury van MNM met Tom De Cock, Zaka, Tinne Oltmans en Tatjana Beloy. De school doet een gooi om volgende week verkozen te worden tot dé strafste school van Vlaanderen.

MNM kiest elk jaar dé strafste school van Vlaanderen en trekt daarvoor telkens met een vierkoppige jury erop uit om de uiteindelijke kandidaten één voor één te bezoeken. Het Erasmusatheneum mocht maandag de spits afbijten en het deed dat met best wel een indrukwekkend spektakel waarbij de school al zijn troeven op tafel gooide. Om te beginnen mochten de juryleden zich door een deur van rood-wit-blauwe ballonnen prikken en kwamen ze op de speelplaats terecht waar de 170 leerlingen in verschillende poses roerloos stonden. Pas toen een van de juryleden op de 'buzzer' drukte, kwam de school tot leven en deden ze massaal de openingsdans 'Shape of you' van Ed Sheeran.


Daarna mocht de jury naar de geïmproviseerde cinemazaal waarbij een van de leerlingen het making of-filmpje liet zien. "Wij hebben een echte verkiezing gehouden op school zodat iedereen zelf een voorstel kon doen waarom wij eigenlijk de strafste school zijn", zegt een van de leerlingen. "Uiteindelijk viel de keuze op het feit dat iedereen eigenlijk iedereen kent, we heerlijk kunnen luieren op ons zalige grasveld, we op school hier zelfs veel graffiti en kunst hebben hangen én we leerkrachten hebben met een hoek af."


De jury werd daarna op tocht genomen door heel de school. Door een erehaag van leerlingen werden ze naar het grasveld geleid waar ze konden genieten van een (alcoholvrije) cocktail. Daarna ging het naar de projectmarkt waarbij de kunstwerken zoals zelf gemaakte maskers, papieren zakken met graffitikunst en dergelijke getoond werden. De juryleden mochten ook door de kunstgang wandelen waarbij heel wat knappe schilderen hangen. Waarna de juryleden zich van de sportiefste kant mochten laten zien en ze moesten deelnemen aan een vuilbakkenrace waarmee de school het afvalbewustzijn wilde duidelijk maken. De tocht eindigde uiteindelijk op het grote grasveld waar het levensechte wie-is-het-spel werd gespeeld en de 170 leerlingen uit volle borst het zelfgemaakte strafste schoollied zongen. "Het was onze eerste school dit jaar die we bezoeken, maar we zijn best wel onder de indruk van deze kleine maar fijne school. We kunnen uiteraard nog niets zeggen, maar de andere scholen zullen toch ook straf uit de hoek moeten komen." De beslissing valt op 4 mei.

Dolle pret tijdens de vuilbakkenrace.
Laenen Dolle pret tijdens de vuilbakkenrace.
De juryleden moesten zich door een deur van ballonnen prikken.
Laenen De juryleden moesten zich door een deur van ballonnen prikken.
Leerlingen tonen hun eigen ontwerpen.
Laenen Leerlingen tonen hun eigen ontwerpen.