Jury Bake Off Vlaanderen proeft streekproducten: “Het is lekkerder dan het eruit ziet”

Regula Ysewijn en Herman Van Dender, de jury van Bake Off Vlaanderen 2019
m Regula Ysewijn en Herman Van Dender, de jury van Bake Off Vlaanderen 2019
Regula Ysewijn en Herman Van Dender, de jury van Bake Off Vlaanderen 2019
Geert De Rycke Regula Ysewijn en Herman Van Dender, de jury van Bake Off Vlaanderen 2019
Sinds 4 september zijn Regula Ysewijn en Herman Van Dender weer volop bezig met het beoordelen van baksels en taarten in het VIER-programma Bake Off Vlaanderen, voor onze reeks rond Streekproducten maakten ze tijd om hun oordeel te vellen over een staaltje “belangrijk, Vlaams cultureel erfgoed”, aldus Regula. Wij schotelden hen een gamma zoete streekproducten voor. “Wat ik zo fantastisch vind aan streekproducten, is dat ze zich altijd aan het recept houden. Geen gezondere variant voor suiker en de boter wordt niet vervangen door een surrogaat om het product langer te kunnen bewaren. Een zegening voor de authentieke smaken!”

1. Kontische specfour: “Lekkerder dan het eruitziet”

Kontichse specfour
Geert De Rycke Kontichse specfour

Herman: “De eerste aanblik van deze gebakjes sprak me niet meteen aan. Ze zien er zwaar en een beetje ouderwets uit. Maar laat je niet uit je lood slaan door het uitwendige, want de smaak zit helemaal goed. Het doet een beetje denken aan een culinaire Bounty, met die typische smaak van kokosnoot. Lekker in de mond en niet te zoet!”

Regula: “Ik beaam! De Kontichse specfour is lekkerder dan het eruit ziet. De smaak van amaretto is heel subtiel aanwezig en zeker niet te overheersend in het geheel aan smaken. Een aangename structuur in de mond, crunchy en zacht tegelijk. Laat je dus zeker niet afschrikken, de gebakjes zijn een aangename verrassing!”

2. Kaastaart uit de druivenstreek: “Een wolkje in de mond”

Kaastaart uit de Druivenstreek
Geert De Rycke Kaastaart uit de Druivenstreek

Herman: “Kaastaarten, toch iets dat ik niet snel zelf zou maken of eten. Bij kaastaarten denk ik aan zware, ouderwetse taarten die als een baksteen op je maag liggen. Maar deze variant uit de druivenstreek is heel anders. De bodem is dun en de vulling is heerlijk luchtig. Een aangename brij die als een wolkje smelt in de mond.” 

Regula: “Een mooie taart, ik hou van dat rustieke in gebak. Herman is meer de moderne patissier hé. Kijk naar de rimpel in de kaastaart: de taart komt omhoog in de oven, en daarna komt ze terug naar beneden en ontstaat een rimpel. Zo een imperfectie toont dat het bakproces net perfect verlopen is. Ik hou van die details. Qua smaak is de taart een perfecte balans tussen zoet en hartig. Wat ik wel mis is appelcompote, zit dat normaal niet in de kaastaart uit de Druivenstreek? Die smaak vind ik niet terug.”

3. Antwerpse handjes: “Een van de hemelse dingen die boter voortbrengt”

Geert De Rycke

Herman: “De geur van boter! Zo een geur en smaak krijg je alleen wanneer je echte, goede boter gebruikt. De dag van vandaag bakt men vaak koekjes zonder boter of met een light-variant en dat heeft een effect op de smaak. Dit is nog een van de hemelse dingen die echte boter voortbrengt. Door de boter zullen de handjes minder lang houdbaar zijn, maar dat is net het fijne aan streekproducten: de producenten houden halsstarrig vast aan het traditionele recept. En boter wordt dus niet vervangen. Gelukkig, want de koekjes staan of vallen met de botersmaak. Heerlijk!”

Regula: “Dit is toch een nieuwe vorm van luxe? Gewoon nog echte boter in de koekjes, dat vind je dus niet meer overal hé.”

4. Avelgemse perentaart: “Ik kan niet stoppen met eten!”

Avelgemse perentaart
Geert De Rycke Avelgemse perentaart

Regula: “Dit is mijn favoriet. Ik kan niet stoppen met ervan te eten! De smaak zit helemaal goed:  een romige basis en een lekker kruidige vulling met onder andere kruidnagel, vermoed ik? Voor deze taart zou ik helemaal naar Avelgem durven rijden, wat een ontdekking! Zeker voor de liefhebbers van pruimentaarten is de perentaart een heerlijk alternatief.”

Herman: “Een heel mooi en lekker product. Vooral als je kijkt naar de afwerking en de details: het is niet simpel om je taart zo mooi in vorm te krijgen. Kijk naar het motiefje: deze taart is een ambachtelijk kunstwerkje.”

5. Reynaertgebak: “Typisch jaren zeventig”

Het Reynaertgebak uit Sint-Niklaas
Geert De Rycke Het Reynaertgebak uit Sint-Niklaas

Regula: “Ik woonde al 13 jaar in Sint-Niklaas en ik had nog nooit een Reynaertgebak gegeten, zonde! Mijn eerste indruk is positief: een hele luchtige biscuit en een verrassende vochtigheid binnenin. Ik proef amandelen, ananas en Grand Marnier. Heel erg retro!”

Herman: “Zo een taart is echt typisch voor de jaren zeventig. De taart is in feite omgekeerd gebakken, zie je dat? Goed dat zoiets in stand wordt gehouden als streekproduct, misschien zou het anders verdwenen zijn wegens ‘uit de mode’.”

Bake Off Vlaanderen, elke woensdag om 20u35 op VIER.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.