Vijf jaar cel voor kopstuk van Albanese mensensmokkelbende: minstens 112 transmigranten werden slachtoffer

De bende handelde onder andere vanaf de snelwegparking in Jabbeke
BELGA De bende handelde onder andere vanaf de snelwegparking in Jabbeke
Drie Albanezen en een Libanees zijn door de Brugse strafrechter veroordeeld voor hun betrokkenheid bij het smokkelen van meer dan honderd transmigranten. Het kopstuk, Ervin M. (41), kreeg vijf jaar effectieve gevangenisstraf en 896.000 euro boete, waarvan de helft met uitstel.

Via Britse gsm-nummers uit een ander smokkeldossier kwam de Albanese bende in september 2018 in het vizier van de speurders. Dankzij afluistermaatregelen kon de werking van de bewuste bende in kaart worden gebracht. Op 18 december 2018 werden zes huiszoekingen gehouden, wat ook leidde tot de arrestatie van vier verdachten. “De bende werkte met gegarandeerde transporten, waarbij de vrachtwagenchauffeurs op de hoogte waren van de smokkel. De transmigranten betaalden voor een zitje in de cabine van de trucker 13.000 euro pond (omgerekend 14.500 euro, red.)”, vertelde procureur Frank Demeester tijdens de vorige zitting. 

112 transmigranten

Volgens het parket smokkelde de bende in een klein jaar tijd 112 transmigranten naar het Verenigd Koninkrijk via onder meer parkings in Jabbeke en Veurne. Of de slachtoffers ook allemaal aankwamen, is erg onwaarschijnlijk. De verdediging van Ervin M. drong aan op een mildere bestraffing dan de vordering van 6 jaar cel. Volgens meester Sven Mary zat de echte organisator immers veilig in het Verenigd Koninkrijk. Arlind R. (29) kreeg als chauffeur van de bende 40 maanden gevangenisstraf, waarvan een jaar met uitstel. Voor Blerdar S. (39) en de Libanees Firas K. (46) werd bij verstek respectievelijk 2 jaar en 18 maanden effectieve celstraf uitgesproken.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.