Nieuw burgerinitiatief ‘Leefbaar Varsenare’ lanceert enquête over mobiliteit

Het nieuwe burgerinitiatief heet 'Leefbaar Varsenare'
foto RV Het nieuwe burgerinitiatief heet 'Leefbaar Varsenare'
Varsenare is een nieuw burgerinitiatief rijker. Andy De Brabander, Servaas Sierens, Filip Hoste en Brecht Igodt richtten samen ‘Leefbaar Varsenare’ op. Hun eerste wapenfeit is de verspreiding van een enquête over de mobiliteit in het dorp. “Dat dreigt in de toekomst nog meer een probleem te worden dan nu. Dus willen we de burgers daarover ondervragen”, zegt Servaas.

Het burgerinitiatief neemt de koe meteen bij de horens en richtte ook al een eigen website op onder de naam ‘leefbaar Varsenare’. Ze wil in de toekomst verschillende thema’s aansnijden, maar begint met het thema over mobiliteit en de verkeersdoorstroming in het dorp. Daar hebben de vier naar eigen zeggen een goede reden voor. “Het is iets dat nu al erg leeft en dagelijks zichtbaar is”, vertelt Servaas Sierens, die zelf op de Oude Burgweg woont. “We hebben op de kaart een gebied uitgestippeld waar naar onze schatting 2.200 mensen wonen. Dat gebied bevat eigenlijk een groot stuk dorp en ligt tussen de Legeweg, de De Manlaan en de Nieuwehovedreef. Daar zijn nu al heel wat verkeersproblemen en die zullen in de toekomst alleen maar groter worden. Er staat namelijk een dorpsuitbreiding op het programma met de realisatie van het woonproject Varsenare-Noord.”

Woonzone Varsenare-Noord

Die nieuwe woonzone komt er langs de Legeweg en was de afgelopen jaren ook een politiek twistpunt. Ook op politiek niveau waren er vragen over de verkeersontsluiting en de mobiliteit en het onteigeningsplan werd lange tijd niet goedgekeurd. De nieuwe woonzone komt er nu toch en er is plaats voor vierhonderd woningen. Ook dat wil ‘leefbaar Varsenare’ aankaarten, zonder dat ze zich politiek willen moeien. “We willen politiek neutraal blijven, maar het is duidelijk dat er niet genoeg werd nagedacht over de gevolgen op vlak van mobiliteit. Daarom willen we de burgers bevragen. We hopen dat minstens dertig procent van de bewoners onze enquête wil invullen. Het is een online bevraging, maar er zullen wel ambassadeurs langs gaan in de straten om bewoners aan te moedigen de enquête in te vullen. Wie de enquête niet online kan invullen, kan dat tijdens onze ronde ook op papier. We willen een aangenaam en leefbaar Varsenare maken.” 

De resultaten van de enquête zullen in september worden bekendgemaakt.

De plek waar de nieuwe verkaveling Varsenare-Noord binnen enkele jaren onderdak zal geven aan vierhonderd nieuwe gezinnen.
Foto Benny Proot De plek waar de nieuwe verkaveling Varsenare-Noord binnen enkele jaren onderdak zal geven aan vierhonderd nieuwe gezinnen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.