Neef van kopstuk mensensmokkelbende krijgt 2 jaar cel: organisatie smokkelde meer dan 100 transmigranten

De bende was onder meer actief op de snelwegparking van Jabbeke.
Belga De bende was onder meer actief op de snelwegparking van Jabbeke.
De 24-jarige neef van het kopstuk van een Albanese mensensmokkelbende kreeg 2 jaar celstraf, waarvan de helft met uitstel. De rechter gaf een 43-jarige kompaan uit Ukkel 2 jaar effectief. Overige leden van de bende kregen eerder al gevangenisstraffen tot 5 jaar voor de smokkel van meer dan 100 transmigranten.

De Albanese mensensmokkelbende kwam in september 2018 in het vizier van de speurders via een Brits gsm-nummer dat frequent voorkwam in een ander dossier. Op 18 december van dat jaar werden na huiszoekingen vier verdachten in de boeien geslagen. Zij werkten met gegarandeerde transporten, waarbij de truckers op de hoogte waren van de smokkel. 

Transmigranten betaalden voor een zitje in hun cabine 14.500 euro. De bende smokkelde in een klein jaar tijd 112 transmigranten naar het Verenigd Koninkrijk via onder meer parkings in Veurne en Jabbeke. Kopstuk Ervin M. kreeg op 6 november vorig jaar met 5 jaar effectieve celstraf de zwaarste straf. Kort nadien werd ook zijn neef Klejdi M. (24) gearresteerd.

Transmigranten gered

Neef Klejdi M. was volgens het parket goed op de hoogte van de praktijken van zijn neef. “Hij werkte mee aan meerdere transporten”, stelde procureur Frank Demeester. “Transmigranten namen ook zelf met hem contact op, toen ze wilden gesmokkeld worden.” 

Samen met M. stond vorige maand ook Steven M. (43) uit Ukkel terecht. Hij redde op een bepaald moment enkele transmigranten uit een vrachtwagen op Frans grondgebied, toen ze telefonisch vertelden dat ze voor hun leven vreesden. “Hij stond lager op de ladder, maar hielp wel degelijk mee met de bende.”

Met uitstel

Klejdi M. riskeerde 2 jaar cel. Zijn advocate Emily De Ceuninck vroeg met succes om een deel van de straf met uitstel op te leggen. “Mijn cliënt kwam naar België op vraag van z’n neef en betwist zijn betrokkenheid niet”, pleitte zij. “Na zijn vrijlating wil hij terugkeren naar Albanië.” 

Steven M. liep in het verleden al meerdere veroordelingen voor drugsfeiten op. Hij vroeg tevergeefs om de vrijspraak. “Mijn cliënt heeft mensen vervoerd op vraag van Ervin M., maar had met mensensmokkel niets te maken”, pleitte zijn advocaat Johan Platteau. “Uit de taps bleek nergens dat hem gevraagd werd mensen naar het Verenigd Koninkrijk te vervoeren.”