Neef van kopstuk mensensmokkelbende en kompaan riskeren 2 jaar cel

De bende was onder meer actief op de snelwegparking in Jabbeke.
Foto BELGA De bende was onder meer actief op de snelwegparking in Jabbeke.
De 24-jarige neef van het kopstuk van een Albanese mensensmokkelbende riskeert samen met een 43-jarige man uit Ukkel een effectieve celstraf van 2 jaar. Overige leden van de bende kregen eerder al gevangenisstraffen tot 5 jaar voor de smokkel van meer dan 100 transmigranten.

De Albanese mensensmokkelbende kwam in september 2018 in het vizier van de speurders via een Brits gsm-nummer dat frequent voorkwam in een ander dossier. Op 18 december dat jaar werden na bij huiszoekingen vier verdachten in de boeien geslagen. Zij werkten met gegarandeerde transporten, waarbij de truckers op de hoogte waren van de smokkel. Transmigranten betaalden voor een zitje in hun cabine 14.500 euro. De bende smokkelde in een klein jaar tijd 112 transmigranten naar het Verenigd Koninkrijk via onder meer parkings in Veurne en Jabbeke. Kopstuk Ervin M. kreeg op 6 november vorig jaar met 5 jaar effectief de zwaarste straf. Kort nadien werd ook zijn neef Klejdi M. (24) gearresteerd.

Transmigraten gered

M. was volgens het parket goed op de hoogte van de praktijken van zijn neef. “Hij werkte mee aan meerdere transporten”, stelde procureur Frank Demeester. “Transmigranten namen ook zelf met hem contact op, toen ze wilden gesmokkeld worden.” Samen met M. stond woensdagmorgen ook Steven M. (43) uit Ukkel terecht. Hij redde op een bepaald moment enkele transmigranten uit een vrachtwagen op Frans grondgebied, toen ze telefonisch vertelden dat ze voor hun leven vreesden. “Hij stond lager op de ladder, maar hielp wel degelijk mee met de bende.” 

Klejdi M. riskeert 2 jaar cel. Zijn advocate Emily De Ceuninck vroeg een straf met uitstel. “Hij kwam naar België op vraag van z'n neef en betwist z'n betrokkenheid niet”, pleitte zij. “Na z’n vrijlating wil hij terugkeren naar Albanië.” Steven M. liep in het verleden al meerdere veroordelingen voor drugsfeiten op en hangt eveneens 2 jaar cel boven het hoofd. De man vraagt echter de vrijspraak. “Mijn cliënt heeft mensen vervoerd op vraag van Ervin M., maar had met mensensmokkel niets te zien", pleitte zijn advocaat Johan Platteau. “Uit de taps bleek nergens dat hem gevraagd werd mensen naar het Verenigd Koninkrijk te vervoeren.” 

Uitspraak op 25 maart.