Man stuurt ‘doofstomme’ bedelaars op pad om beeldjes te verkopen: parket vraagt 2 jaar cel

De bedelaars stonden onder de macht van een Poolse man. (illustratiebeeld)
iStock De bedelaars stonden onder de macht van een Poolse man. (illustratiebeeld)
Een 36-jarige Pool hangt in de Brugse rechtbank een effectieve celstraf van 2 jaar boven het hoofd voor mensenhandel en bedelarij. Lukasz W. stuurde de voorbije jaren bedelaars op pad in onder meer Jabbeke en Brugge om deur aan deur beeldjes te verkopen. Eén vrouw werd volgens het parket bedreigd, toen ze wilde stoppen met bedelen.

De politie Kouter opende enkele jaren geleden een onderzoek naar bedelaars die deur aan deur rondgingen om beeldjes te verkopen. Meestal hadden ze een bordje bij, waarop stond dat ze geld inzamelden voor doofstomme of zieke mensen. Achter de bedelarij bleek een bende te zitten, die onder meer actief was in Jabbeke en Brugge. Aan het hoofd stond de 36-jarige Pool Lukasz W. De man voerde bedelaars rond in gans Vlaanderen en ging hen uren later opnieuw ophalen. 

In november 2016 en juli 2017 werd hij twee keer tegengehouden door de politie, maar telkens mocht W. beschikken. Volgens het parket was hij van geen kleintje vervaard. “Tijdens het onderzoek troffen we een vrouw aan in het Brusselse. Ze was net als andere bedelaars naar België gehaald om beeldjes te verkopen. Ze moest er 15 euro voor vragen en moest daarvan 9 euro afstaan. Toen de vrouw wilde stoppen, werd ze door de beklaagde bedreigd en onder druk gezet. Pas toen hij een zwaar ongeval had gehad en haar niets meer kon doen, raakte ze uit z’n klauwen.”

Door de verklaringen van het slachtoffer vervolgde het parket Lukasz W. ook voor mensenhandel. Er hangt hem bij verstek een effectieve celstraf van 2 jaar en 8.000 euro boete boven het hoofd. Hoeveel bedelaars de man onder z’n macht had staan, is niet duidelijk. Het parket seinde indertijd 12 à 13 mensen. “Maar de meesten konden niet verhoord worden, omdat ze beweerden doofstom te zijn”, stelde de procureur. Uitspraak op 6 november.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.