Loopjongen van Albanese luxesmokkelbende riskeert vijf jaar cel

Alket Dauti zou het kopstuk van de bende geweest zijn.
SDVO Alket Dauti zou het kopstuk van de bende geweest zijn.
Een 24-jarige Albanees riskeert in de Brugse rechtbank vijf jaar cel voor mensensmokkel. Arber S. maakte deel uit van de luxesmokkelbende van de Dauti-clan. De bendeleden kregen eind vorig jaar celstraffen tot tien jaar voor honderden transporten vanaf snelwegparkings in West-Vlaanderen.

Arber S. (24) werd op 3 januari opgepakt in het lopende onderzoek naar de Dauti-clan. Kopstuk Alket Dauti (31) had dan al tien jaar cel gekregen als kopstuk van de luxesmokkelbende die honderden vrachtwagentransporten richting Groot-Brittannië organiseerde, vanaf de snelwegparkings van onder meer Jabbeke en Mannekensvere. “De beklaagde gaf tijdens z’n verhoor toe dat hij op de uitkijk stond voor de bende. Bovendien had hij contact met enkele kopstukken”, sprak procureur Frank Demeester woensdagmorgen in de Brugse rechtbank. Hij vorderde voor Arber S. vijf jaar cel en 32.000 euro boete. De man zelf vraagt een straf met uitstel. 

“Hij is echt maar een kleine schakel in het hele verhaal”, pleitte zijn advocaat Kris Vincke. “Zoveel elementen zitten niet in het dossier. Wat de speurders tegen hem hebben, komt enkel uit de verklaring die hij na z’n arrestatie eerlijk heeft afgelegd. Mijn cliënt heeft zelf enkele poging ondernomen om in Engeland te geraken. Toen dat niet lukte, heeft hij even in een kelder onder een Brussels café verbleven. Hij hoorde daar van het voormalige Formule 1-hotel in Gent, waar je in contact kon komen met mensensmokkelaars. Daar leerde hij uiteindelijk de bende kennen.” Volgens de verdediging werd S. ingeschakeld door de Dauti-clan om zelf naar Engeland gesmokkeld te worden. “Hij is enkele keren mee geweest naar parkings, maar had nooit de bedoeling om zelf een mensensmokkelaar te worden.” Uitspraak op 12 april.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.