Lid van Albanese mensensmokkelbende blijft in de cel: transmigranten moesten meer dan 11.000 euro betalen voor ritje

Onder meer de snelwegparking in Jabbeke was in het verleden al een trekpleister voor mensensmokkelaars.
BELGA Onder meer de snelwegparking in Jabbeke was in het verleden al een trekpleister voor mensensmokkelaars.
De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van een 28-jarige Albanees met twee maanden verlengd in een groot dossier rond mensensmokkel. Transmigranten die door de bende werden gesmokkeld moesten minstens 11.000 euro betalen voor een ritje richting het Verenigd Koninkrijk.

Het team mensensmokkel van de FGP West-Vlaanderen startte in de tweede helft van vorig jaar een onderzoek op naar de Albanese mensensmokkelbende, nadat ze informatie hadden gekregen dat er Albanese vluchtelingen richting het Verenigd Koninkrijk werden gesmokkeld. Enkele maanden eerder had de FGP al een Albanese bende opgerold in samenwerking met de Britse National Crime Agency (NCA). De praktijken van de Dauti-clan werden door het Brugse parket omschreven als “luxesmokkel”. Kopstuk Alket Dauti (31) kreeg eind vorig jaar 10 jaar cel voor honderden mensensmokkeltransporten vanaf onder meer de snelwegparkings van Mannekensvere en Jabbeke. Hij tekende intussen al verzet aan tegen die straf. 

Het onderzoek naar de tweede bende wees uit dat de Albanezen, voor de effectieve smokkel, werden ondergebracht in Brusselse hotels. Anderen verbleven dan weer bij bendeleden. “Per week werden meerdere smokkeltransporten georganiseerd”, stelt procureur Frank Demeester. “De bende werkte met gegarandeerde transporten. Ze schakelden vrachtwagenchauffeurs in om personen in hun cabine mee te nemen tegen prijzen die boven de 10.000 pond (zo’n 11.500 euro, red.) per persoon lagen.” Het gerecht slaagde erin de werking van de bende in kaart te brengen, waarop eind vorig jaar vier verdachten werden aangehouden. Twee van hen zitten nog steeds in voorhechtenis, waaronder de 28-jarige Albanees. Zijn aanhouding werd intussen opnieuw met twee maanden verlengd door de Brugse raadkamer.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.