Kopstuk van Albanese luxesmokkelbende krijgt 8 jaar cel in plaats van 10: rechter ziet hem niet langer als onbetwiste leider

Alket Dauti kreeg vrijdagmorgen een mildere straf.
SDVO Alket Dauti kreeg vrijdagmorgen een mildere straf.
Alket Dauti (32), kopstuk van een Albanese luxesmokkelbende, heeft acht jaar cel gekregen in plaats van de tien jaar die hij eind vorig jaar kreeg. De rechter beschouwt “de Baard”, zoals hij in het dossier wordt genoemd, niet langer als onbetwiste leider en gaf hem dezelfde straf als zijn luitenanten.

De Dauti-clan organiseerde volgens het Brugse parket honderden mensensmokkeltransporten vanaf parkings in West-Vlaanderen naar het Verenigd Koninkrijk. In de nacht van 18 op 19 februari vorig jaar kwam het gerecht de organisatie op het spoor na een observatie op de E40 in Jabbeke. Toen twee wagens mensen naar de parkings brachten, besloten ze hen te volgen. In Pervijze werden uiteindelijk dertien transmigranten op een vrachtwagen gestopt. 

Mildere straf

Voor een plekje in de cabine van de truck betaalden de slachtoffers dertienduizend pond. Een stekje in de laadruimte kostte achtduizend pond. Het Brugse gerecht omschreef de praktijken van de Dauti-clan dan ook als “luxesmokkel”. In totaal werden minstens negentig transmigranten, waaronder zelfs baby’s, richting Groot-Brittannië gesmokkeld, maar vermoedelijk was het een veelvoud van dat aantal. Vier vermeende mensensmokkelaars werden opgepakt. Alket Dauti stuurde samen met z’n twee luitenanten Kujdesi D. (33) en Sabah Z. (34) zijn mensen op het terrein aan. De twee kregen in december acht jaar cel voor de smokkel. 

Dauti zelf kreeg tien jaar en liefst 720.000 euro boete. Hij werd in juni vorig jaar in de boeien geslagen in Londen, maar verzette zich tegen z’n uitlevering. Uiteindelijk kwam de man pas begin dit jaar aan in België. In de gevangenis tekende hij verzet aan tegen de tien jaar cel die hij kreeg. Thomas Gillis, de advocaat van Alket Dauti, verkreeg vrijdagmorgen de vrijspraak voor de mensensmokkeltransporten voor januari 2018. De rechter beschouwde de man ook niet langer de onbetwiste leider van de bende. Met acht jaar cel werd hij op dezelfde hoogte geplaatst als zijn twee luitenanten.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.