Kopstuk Albanese luxesmokkelbende wil mildere straf dan 10 jaar: “Hij was absoluut niet de onbetwiste leider”

Alket Dauti in de Brugse rechtbank.
SDVO Alket Dauti in de Brugse rechtbank.
Alket Dauti (32), de leider van een Albanese luxesmokkelbende, vraagt een mildere straf dan de 10 jaar die hij eind vorig jaar kreeg voor mensensmokkel. “De Baard”, zoals Dauti in het dossier wordt genoemd, betwist dat hij de onbetwiste leider was. “Drie anderen smokkelden al veel langer dan hem”, pleitte zijn advocaat Thomas Gillis.

De Dauti-clan organiseerde volgens het Brugse parket honderden mensensmokkeltransporten vanaf parkings in West-Vlaanderen naar het Verenigd Koninkrijk. In de nacht van 18 op 19 februari vorig jaar kwam het gerecht de organisatie op het spoor na een observatie op de E40 in Jabbeke. Toen twee wagens mensen naar de parkings brachten, besloten ze hen te volgen. In Pervijze werden uiteindelijk dertien transmigranten op een vrachtwagen gestopt. 

Deel vrijspraak

Voor een plekje in de cabine van de truck betaalden de slachtoffers dertienduizend pond. Een stekje in de laadruimte kostte achtduizend pond. Het Brugse gerecht omschreef de praktijken van de Dauti-clan dan ook als “luxesmokkel”. In totaal werden minstens negentig transmigranten, waaronder zelfs baby’s, richting Groot-Brittannië gesmokkeld, maar vermoedelijk was het een veelvoud van dat aantal. Vier vermeende mensensmokkelaars werden opgepakt. Alket Dauti stuurde samen met z’n twee luitenanten Kujdesi D. (33) en Sabah Z. (34) zijn mensen op het terrein aan. De twee kregen in december acht jaar cel voor de smokkel. Dauti zelf kreeg tien jaar en liefst 720.000 euro boete. Hij werd in juni vorig jaar in de boeien geslagen in Londen. Hij verzette zich tegen z’n uitlevering. Uiteindelijk kwam de man pas begin dit jaar aan in België. 

In de gevangenis tekende hij verzet aan tegen de 10 jaar cel die hij kreeg. Na meerdere uitstellen werd de zaak vrijdagmorgen gepleit in de Brugse rechtbank. Thomas Gillis, de advocaat van Alket Dauti, vroeg de vrijspraak voor de mensensmokkeltransporten voor januari 2018. Uit telefoontaps blijkt volgens de verdediging dat Dauti slechts vijf maanden smokkelde. Kujdesi D. en Sabah Z. zouden samen met Ylber D. al veel langer bezig geweest zijn. “Mijn cliënt is dan ook niet de onbetwiste leider”, pleitte meester Gillis. Uitspraak op 28 juni.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.