Exclusief voor abonnees

Hendrik Bogaert (CD&V): “Iedere provincie zou een mughelikopter moeten hebben”

Lijsttrekker Federaal Parlement wil zonnepanelen op elk West-Vlaams dak

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Hendrik Bogaert, CD&V-lijsttrekker voor de Kamer in West-Vlaanderen, wil op elk huis zonnepanelen, meer windturbines op zee én in elke provincie een door de overheid betaalde mughelikopter. “Had zo’n reddingsheli bestaan toen mijn vader een hartstilstand kreeg, had hij gered kunnen worden.”
Hendrik Bogaert.
Geert De Rycke Hendrik Bogaert.

Vorig jaar 50 geworden, maar de tijd heeft geen vat op Straffe Hendrik, die nog altijd een beetje dat kwajongensimago heeft. Je kon de kleinzoon van oud-politicus Albert Bogaert de laatste jaren dan ook regelmatig op een stoute uitspraak betrappen, niet altijd naar de zin van zijn partij CD&V. Maar in dit interview probeert hij de vrede in het midden te houden en laat hij zich niet verleiden tot enige vorm van provocatie. Want ambitieus blijft de toekomstige burgemeester van Jabbeke altijd. Tussen 2011 en 2014 was hij al eens staatssecretaris voor Ambtenarenzaken. En dat proeft naar meer. “Volgens mij gaat het tijdens deze verkiezingen vooral over het klimaat”, opent hij. “Er moet in ons land een geloofwaardig plan komen om minstens een bijdrage te doen om de gevolgen voor een deel op te vangen.”

Nederland heeft een plan waarbij ze 50 miljard euro voorzien om maatregelen te nemen. Op dat vlak komen we ver achter.

“Klopt. Ik kijk graag naar hoe onze noorderburen het aanpakken. Als je zou redeneren op tien of twintig jaar tijd, dan moeten er op iedere woning zonnepanelen liggen. Die woningen moeten goed geïsoleerd zijn en er moet voldoende aanbod zijn van windmolens. Zorg ervoor dat er zodanig veel alternatieve energie is, dat je geen fossiele brandstoffen meer nodig hebt. Als je staat te tanken, wil je niet het gevoel hebben dat je het salafisme steunt.”

De weertoren van het KMI, aan het knooppunt van de E40 met de A10 in Jabbeke. In de nabijheid van deze toren mogen geen windmolens geplaatst worden.
Photo News De weertoren van het KMI, aan het knooppunt van de E40 met de A10 in Jabbeke. In de nabijheid van deze toren mogen geen windmolens geplaatst worden.

Weg met de kerncentrales?

Je hebt 17% van dit artikel gelezen
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.