Handelaars protesteren tegen wegtrekken van kermis uit dorpskern: “Dit is een aanval op onze broodwinning”

Luc Schaek van hotel-restaurant Carpe Diem is de initiatiefnemer van de actie.
Benny Proot Luc Schaek van hotel-restaurant Carpe Diem is de initiatiefnemer van de actie.
Enkele handelaars uit Jabbeke hebben affiches uitgehangen tegen het wegtrekken van de kermis uit de dorpskern. Die vindt komende zomer wel plaats bij het Vrijetijdscentrum. “Dat is een pure aanval op onze broodwinning”, zegt Luc Schaek van hotel-restaurant Carpe Diem. “We hebben de handelaars nochtans alternatieven aangeboden”, repliceert schepen Frank Casteleyn.

Het verplaatsen van de kermis naar het Vrijetijdscentrum verhit de gemoederen in Jabbeke. Vorige zomer vonden er tijdens het kermisweekend voor het eerst een Foodtruckfestival en Oldtimertreffen plaats. Dit jaar besliste het schepencollege om alle evenementen op één plaats te organiseren en dus ook de kermis zelf weg te halen uit de dorpskern. De beslissing zet kwaad bloed bij enkele handelaars in het centrum van Jabbeke. 

Niets te zeggen

De zaakvoerders van hotel-restaurant Carpe Diem, café Concordia, Ahaan Thai, Pitahuis Antalya, Frituur Wagon 33 en kledingwinkel IO-dames hangen nu zelfs affiches uit om hun boodschap kracht bij te zetten. ‘Jabbeke kermis in het dorp’, staat erop te lezen. “Het is voor ons onmogelijk om nog langer stilzwijgend te blijven toezien”, zegt Luc Schaek van Carpe Diem.

Met de beslissing om de kermis uit het dorp weg te trekken, neemt het gemeentebestuur gewoon het beleg van tussen onze boterham

Luc Schaek

 “Met de beslissing om de kermis uit het dorp weg te trekken, neemt het gemeentebestuur gewoon het beleg van tussen onze boterham. De kermis was een hoogdag voor ons, maar die zijn we nu ook kwijt.” Volgens de handelaars strijden ze met ongelijke wapens. “De vzw Middenstand werd geraadpleegd, maar daar zijn wij helemaal niet in vertegenwoordigd. Bovendien is het een adviesraad, die in werkelijkheid niets te zeggen heeft. Een kermis buiten een dorpskern organiseren, kan voor ons helemaal niet. Mogelijk zetten we zelf nog iets op poten, maar dat zal sowieso niet ons volledige weekend goed maken.” 

Knoop doorhakken

Schepen Frank Casteleyn (CD&V) heeft begrip voor het standpunt van de handelaars, maar hekelt ook het gebrek aan samenwerking aan hun kant. “We hebben hen alternatieven aangeboden om zelf iets te organiseren aan het Vrijetijdscentrum, maar op dat voorstel is nooit een antwoord gekomen”, zegt hij. “Ooit moesten we de knoop eens doorhakken over de toekomst van de kermis, want in het centrum trok die enkel nog volk op vrijdag. We hebben het Vrijetijdscentrum ter beschikking, dus waarom zouden we dat niet gebruiken? Volgens de politie komt het de veiligheid ten goede en bovendien vindt de kermis dan het hele weekend plaats op één en dezelfde plek. Laat er ons gewoon een prachtig weekend van maken!”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.