3,7 promille in bloed, maar geen tekenen van dronkenschap: “U drinkt wellicht elke dag een bak”

Illustratiebeeld
Photo News Illustratiebeeld
Een 22-jarige man uit Jabbeke heeft dinsdagochtend de wenkbrauwen doen fronsen in de Brugse politierechtbank. De twintiger veroorzaakte met 3,7 promille alcohol in zijn bloed een ongeval... maar toonde bij aankomst van de politie geen tekenen van dronkenschap. “Bijna niet te geloven. Als uw advocaat zoveel promille in haar bloed heeft, ligt ze wellicht in coma”, sprak de politierechter. 

De twintiger was op 2 december vorig jaar op de terugweg van De Platse in Sint-Andries, toen hij langs de Gistelsteenweg de controle over het stuur verloor en tegen een geparkeerde wagen reed. Een uitleg voor zijn manoeuvre kon de man niet geven. Bij aankomst van de politie deed de patrouille hem blazen. Het resultaat: 3,7 promille, het equivalent van zo'n 18 glazen bier. Een verrassing voor de agenten, aangezien de chauffeur uiterlijk geen tekenen van dronkenschap toonde. De Brugse politierechter Peter Vandamme schrok evenzeer en zocht een verklaring. “Ik moet het haast niet vragen. Maar u drinkt wellicht elke dag een bak.” 

Alcoholslot

De 22-jarige werd in 2017 al eerder veroordeeld voor dronken rijden en vluchtmisdrijf. Toen zijn advocaat om een werkstraf vroeg “omdat zijn rijbewijs heel belangrijk is voor zijn werk”, maakte de politierechter zich kwaad en richtte hij zich tot de beklaagde. “Dus het zou mijn fout zijn als u uw werk kwijt speelt? Ik heb genoeg van die houding. U hoeft mij geen schuldgevoel aan te praten. Als u uw werk kwijt raakt, dan is dat enkel en alleen uw eigen schuld. Denkt u nooit aan ouders die hun kind verloren door dronken bestuurders zoals u? Ik anders wel”, klonk het streng. Hij gaf de man uiteindelijk een boete van 3.200 euro, drie maanden rijverbod en een alcoholslot voor drie jaar. Als hij ooit nog met de wagen wil rijden, zal hij moeten slagen voor medische en psychologische proeven en zal hij zijn theoretisch en praktisch rijexamen opnieuw moeten afleggen.
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michael Dimers

  Die straf is nog belachelijk laag ! Dat soort crapuul maakt slachtoffers op de baan ! Auto in beslag nemen, extreem hoge boete en gevangenisstraf geven ! Deidioten die de straf te hoog vinden : zijn jullie niet beschaamd ?

 • Marco Par

  En na de uitspraak kroop hij vrolijk terug achter het stuur, want ons justitie apparaat is om te lachen.

 • Serge Aernoudt

  Is niet zo uitzonderlijk een bak per dag. Gewoon wat trainen elke dag en na een maand kan je dat probleemloos. Het is opbouwen, niet meer maar ook niet min.

 • Mike Boonen

  Straf is nog veel te licht! Boete van 25000€ doet beter werk

 • Johan Claes

  Ongelooflijk dat er mensen zijn die dit een te zware straf vinden. Zo’n mensen zijn zelf een gevaar voor de maatschappij.