"Zolang de burger dat wil, blijf ik mijn vrije tijd opofferen"

BURGEMEESTER DANIËL VANHESSCHE WIL ER NOG 6 JAAR BIJDOEN

Burgemeester Daniël Vanhessche.
Foto Proot Burgemeester Daniël Vanhessche.
Burgemeester van Jabbeke Daniël Vanhessche (CD&V) wil er na de gemeenteraadsverkiezingen nog eens zes jaar bijdoen. Hij maakt komaf met de geruchten over een interne strijd met zijn voorganger Hendrik Bogaert. "Wij hebben een goede verstandhouding." Ook over de voorbije legislatuur is Vanhessche erg tevreden.

Hoewel hij in mei voor het eerst grootvader werd en hij daarnaast nog altijd een kaderfunctie vervult binnen de Brugse vestiging van Geo Groep, denkt Daniël Vanhessche (CD&V) nog lang niet aan stoppen. "Zolang ik de appreciatie blijf voelen van de inwoners, ben ik bereid al mijn vrije tijd op te offeren", zegt Vanhessche (57), die tevreden terugblikt op zijn zeven jaar als burgemeester.

Schulden afbouwen

Nochtans leverde de oppositie meermaals kritiek op het financiële beleid van zijn bestuur. "Maar cijfers liegen niet", weerlegt Vanhessche. "Eind volgend jaar zullen we onze schuld met negen miljoen euro afgebouwd hebben: van 28.699.700 euro begin 2014 naar 19.303.352 euro. Terwijl we de voorbije jaren toch serieus geïnvesteerd hebben. Zo gaven we drie miljoen euro uit aan wegen- en rioleringswerken op de Gistelsteenweg, Aartrijksesteenweg en Noordstraat. We investeerden meer dan een miljoen euro in de aankoop van gronden in het project Varsenare-Noord en zetten ook volop in op de herinrichting van de begraafplaatsen. We hebben de voorbije twee jaar geen leningen aangegaan en hopen binnen zeven tot acht jaar schuldenvrij te zijn. Zijn we dan slecht bezig?" Ook het komende verkiezingsjaar staan in Jabbeke heel wat projecten gepland. "Zoals de renovatie van het gemeentehuis."


"Of Jabbeke niet stilaan leegloopt? Het verdwijnen van Marie-Jeanne en enkele andere horecazaken is een spijtige zaak, maar we zullen een deel van het oude postgebouw inrichten als buurthuis. Daar kunnen inwoners aan democratische prijzen iets komen drinken en een babbeltje slaan."

Kazerne

Toch kende Vanhessche de voorbije jaren ook moeilijke momenten. "Vooral de belastingverhoging in 2015 ligt me nog op de maag. Die was echter nodig om de hoge brandweerfactuur van 2,5 miljoen euro te kunnen betalen. De procedure rond de betwisting van die factuur is overigens nog altijd hangende bij de Raad van State. Ook het vertrek van de civiele bescherming kwam hard aan, al stonden we daar als bestuur machteloos tegen. We hebben aan Brussel laten weten dat we de kazerne willen kopen. De Regie der Gebouwen zal contact met ons opnemen. We willen het gebied in de toekomst inrichten als ambachtelijke zone."

Geruchten

Ondertussen is de lijstvorming van CD&V volop bezig. Het gonst van de geruchten over een mogelijke tweestrijd tussen Daniël Vanhessche en zijn voorganger Hendrik Bogaert. "Maar daar is niets van aan", verzekert Vanhessche. "Hendrik is geen kandidaat-burgemeester. We hebben goede afspraken gemaakt en als ik verkozen wordt, zal ik de komende legislatuur volledig uitdoen. De lijst wordt bekendgemaakt op de nieuwjaarsreceptie op 2 februari."