"Mooi dat ze op deze manier samen zijn heengegaan"

Echtpaar verongelukt tijdens motortreffen

De Ducati Multistrada 1200S van het echtpaar ligt in de gracht.
Hans Verbeke De Ducati Multistrada 1200S van het echtpaar ligt in de gracht.
"Motors waren hun passie. Het is mooi dat ze op deze manier samen zijn heengegaan." Dat zegt Carmen, de dochter van Werner Van Praet (56) en Jacqueline Vanhessche (61). Het echtpaar uit Jabbeke liet gisteren in Elverdinge bij Ieper het leven tijdens een motortreffen.

Werner Van Praet en echtgenote Jacqueline Vanhessche uit Jabbeke namen gisteren met bijna 700 andere liefhebbers deel aan het Doeverentreffen: een motorevenement dat georganiseerd werd door de gelijknamige motorclub uit Koekelare. Dirk Pupe (52) en zijn echtgenote, ook uit Jabbeke, reden mee. "Bij de vorige tussenstop hadden we het koppel opgemerkt", zegt Dirk. "We vertrokken gelijktijdig weer richting Koekelare, en ik zag het ongeval voor mijn ogen gebeuren. Die man verkeek zich compleet op de bocht, reed rechtdoor en belandde in de gracht. Ik heb onmiddellijk mijn motorfiets aan de kant gezet en ben in de sloot gesprongen om te helpen. De vrouwelijke passagier gaf geen teken van leven meer, daarom concentreerde ik me op haar man die wel nog bewoog. Maar kort nadien is hij in mijn armen gestorven. Ik ben zwaar onder de indruk."

Werner Van Praet.
Siebe De Voogt Werner Van Praet.

't Klein Strand

Volgens het Ieperse parket is er geen overdreven snelheid gemoeid met het ongeval en raakten de slachtoffers vermoedelijk gekneld tussen de Ducati Multistrada 1200S en de gracht. Werner en Jacqueline leerden elkaar kennen op 't Klein Strand in Jabbeke. "De moeder van Werner had daar een chalet", herinnert Jaak, de broer van Jacqueline, zich. "Het moet meteen geklikt hebben. In 1982 traden ze in het huwelijksbootje en later kregen ze twee dochters: Carmen en Isabelle." De twee kinderen van het koppel werden gisterennamiddag door de politie op de hoogte gebracht van het overlijden van hun ouders. "Ik ben enorm geschrokken", reageert Carmen. "Mijn ouders waren echte motorliefhebbers. Het was hun leven. Elk weekend reden ze met hun motorclub Vrijbos uit Houthulst: mama achterop, en papa aan het stuur. Ze gingen in het verleden met de club op reis naar Duitsland en volgden alle motorwedstrijden op televisie." Door lichamelijke problemen konden Werner en Jacqueline niet meer werken. "Mama viel een veertigtal jaar geleden uit een raam en zit sindsdien thuis", zegt Carmen. "Papa sukkelt al enige tijd met zijn rug. Toch genoten ze op hun goedlachse manier van het leven. Het klinkt misschien raar, maar ergens vind ik het mooi dat ze op deze manier samen zijn heengegaan", stelt de dochter.


(VHS/SDVO/JHM)

Jacqueline Vanhessche.
Siebe De Voogt Jacqueline Vanhessche.
Hans Verbeke