"Jammer, maar nu weten we eindelijk waar we staan"

KAZERNE CIVIELE BESCHERMING REAGEERT VERDEELD OP DEFINITIEVE SLUITING

Bevelhebber Johan Boydens voor de kazerne in Jabbeke.
Foto Siebe De Voogt Bevelhebber Johan Boydens voor de kazerne in Jabbeke.
De vijftig personeelsleden van de civiele bescherming in Jabbeke kijken met gemengde gevoelens naar de beslissing om hun kazerne te sluiten. "Het is moeilijk, maar we weten nu waar we staan", zegt bevelhebber Johan Boydens. De Jabbeekse burgemeester Daniël Vanhessche (CD&V) houdt de poort open. "We proberen een 14-tal mensen over te hevelen naar de brandweer."

Na ruim 1,5 jaar onzekerheid weet het personeel van de civiele bescherming in Jabbeke eindelijk waar ze staan: binnen een termijn van drie jaar moet hun kazerne de deuren sluiten. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wees een grondige analyse uit dat de kazerne in Brasschaat het best gelegen is, mede door de aanwezigheid van veel chemische bedrijven. "Dat is onzin", reageert Johan Boydens, bevelhebber in Jabbeke. "Hun kazerne ligt zelfs binnen het evacuatiegebied bij een rampscenario. Maar goed, dit zat er al heel lang aan te komen. We zijn blij dat we nu eindelijk uitsluitsel hebben."


Vandaag werken in Jabbeke een 150-tal personeelsleden, waarvan vijftig beroepsmatig. "Zij kunnen opteren voor een andere overheidsfunctie of elke dag de verplaatsing maken naar Brasschaat. Dat is echter bijna niet te doen. Je bent bijna twee uur onderweg." Tegen eind 2019 zou de kazerne in Jabbeke gesloten moeten zijn. "Het personeel zal tijdens de interventies het beste van zichzelf blijven geven", verzekert Boydens. "Door de aanslepende problemen voelde ik wel dat oefeningen soms wat durfden te slabakken, maar deze hervorming kan een nieuwe start betekenen."

Taken voor brandweer

De dringende taken van de civiele bescherming, zoals de ambulancedienst, worden in het nieuwe plan van minister Jambon overgeheveld naar de brandweer, net als de dienstverlening - onder meer oliebestrijding - aan de Belgische kust. Toch ziet de Jabbeekse burgemeester Daniël Vanhessche (CD&V) net daar een opening in de deur. "De kazerne zou via een erfpacht in handen komen van de brandweer. Wij zullen ervoor ijveren om de ambulancedienst en dienstverlening op zee hier te houden. Een 14-tal personeelsleden zouden op die manier als lid van de brandweer in dienst kunnen blijven. Er is sprake van 1 miljoen euro als compensatie. We zullen zien wat de mogelijkheden daarmee zijn."

Gifwolk bestrijden

Afgelopen weekend was de civiele bescherming van Jabbeke nog aan het werk om de gifwolk in Zevekote te bestrijden. "Die taken hadden perfect opgelost kunnen worden zonder de civiele bescherming", stelt Jambon. Voor Gistels burgemeester Bart Halewyck (CD&V) is die uitspraak compleet ongepast. "Zoiets in de mond nemen, zegt veel over de afwezigheid van de minister bij de ramp", zegt hij kwaad. "Die mensen hebben hun nut afgelopen weekend meer dan genoeg bewezen. Hoe dichter een post gevestigd is bij een rampgebied, hoe adequater werk er kan worden geleverd. Stel je maar eens voor dat ze van Brasschaat hadden moeten komen."