“Het was een supermarkt met drugs bij jou thuis”: 4 jaar cel geëist voor drugskoerier die geklist werd na wilde achtervolging en crash

De Audi van M.L. botste na een achtervolging tegen een gevel aan de Brugsesteenweg in Roksem.
Bart Boterman De Audi van M.L. botste na een achtervolging tegen een gevel aan de Brugsesteenweg in Roksem.
Een 44-jarige Jabbekenaar hangt een effectieve celstraf van 4 jaar boven het hoofd, omdat hij als drugskoerier werkte. M.L. crashte kort voor de zomer tegen een huisgevel na een wilde achtervolging in Roksem. Bij hem thuis werd een massa drugs aangetroffen. “Het was precies een supermarkt”, sneerde de rechter. Volgens de veertiger had hij nog drugsschulden af te lossen.

Meer dan 850 xtc-pillen, bijna 2 kilo speed en 57 gram heroïne. Het is slechts een deeltje van de drugs die op 25 juni dit jaar bij de 44-jarige M.L. in Jabbeke werden aangetroffen. Een deel van de verdovende middelen zat in de brievenbus voor zijn appartement, de rest vonden de speurders binnen. De Jabbekenaar was geen onbekende voor het gerecht. Op 26 april vorig jaar kreeg hij nog een voorwaardelijke celstraf van 37 maanden voor vier ritten die hij uitvoerde in opdracht van een drugsbende tussen Nederland en Roeselare. In zijn wagen zat telkens een halve kilo tot een kilo drugs. M.L. kwam de dag van het vonnis nog vrij uit de gevangenis, maar begon volgens het parket vrijwel meteen terug als koerier te werken. 

Vriendin op passagierszetel

Op 25 juni beslisten de speurders om tussen te komen. Ze wilden M.L. klemrijden in de Dorpsstraat in Jabbeke, maar de man kon ontkomen. Hij scheurde weg met zijn Audi, met zijn Bulgaarse vriendin op de passagierszetel. Enkele kilometers verderop kwam de achtervolging abrupt tot een eind. Langs de Brugsesteenweg in Roksem ging M.L. in een bocht rechtdoor. De wagen ramde een paaltje, vloog door enkele struiken en kwam uiteindelijk tegen stilstand tegen de gevel van een woning. “De beklaagde bleef ondanks zijn veroordeling verder doen”, stelde de procureur, die een effectieve gevangenisstraf van 4 jaar vorderde. “De aangetroffen drugs waren volgens ons nog maar het topje van de ijsberg.” Ook de rechter trok grote ogen bij het lezen van het dossier. “Dat was een hele supermarkt met drugs bij jou thuis, hé?”, sneerde hij richting de beklaagde. 

Ontspoord na echtscheiding

Diens advocaat Franky Baert vroeg de rechtbank om een voorwaardelijke straf. De raadsman legde uit dat zijn cliënt compleet ontspoorde na de echtscheiding met zijn vrouw in 2016. “Hij heeft mensen uit het milieu leren kennen en begon met drugs uit geldgewin”, pleitte meester Baert.

In zijn brievenbus zat plots een briefje van zijn toenmalige opdrachtgevers, die eisten dat hij 15.000 euro aan hen zou terugbetalen. In plaats van de politie te bellen, stemde hij toe om opnieuw drugs van Nederland naar Roeselare te voeren

Franky Baert

 “Na zijn veroordeling vorig jaar kreeg hij van zijn werkgever een tweede kans. Hij stapte uit het milieu en alles ging goed. Begin dit jaar, en niet meteen na zijn vrijlating zoals het parket zegt, rolde hij opnieuw in het milieu. In het vorige dossier werden drugs in beslag genomen. In zijn brievenbus zat plots een briefje van zijn toenmalige opdrachtgevers, die eisten dat hij 15.000 euro aan hen zou terugbetalen. In plaats van de politie te bellen, stemde hij toe om opnieuw drugs van Nederland naar Roeselare te voeren. De drugs in zijn brievenbus moest hij de dag na de huiszoeking leveren. Nooit heeft hij evenwel op grote schaal verkocht. Wegvluchten van de politie deed hij puur uit paniek.” Uitspraak op 14 november.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.