‘De Baard’ eindelijk uitgeleverd aan ons land: mensensmokkelaar kreeg vorige maand nog 10 jaar cel voor honderden transporten

Alket Dauti werd in juni opgepakt in Londen.
NCA Alket Dauti werd in juni opgepakt in Londen.
De Albanees Alket Dauti (31) is een halfjaar na zijn arrestatie in Londen eindelijk uitgeleverd aan ons land. Dauti, die door zijn weelderige baardgroei de bijnaam ‘de Baard’ kreeg, kreeg een maand geleden nog tien jaar cel voor honderden mensensmokkeltransporten.

De Dauti-clan heeft de voorbije vijf jaar honderden mensensmokkeltransporten georganiseerd vanaf snelwegparkings in West-Vlaanderen. Voor een plekje in cabine van de truck betaalden de slachtoffers dertienduizend pond. Een stekje in de laadruimte kostte achtduizend pond. Het Brugse gerecht omschrijft de praktijken van de Dauti-clan dan ook als ‘luxesmokkel’. In totaal werden minstens negentig transmigranten, waaronder zelfs baby’s, door de bende naar Groot-Brittannië gesmokkeld, maar vermoedelijk ging het in werkelijkheid om een veelvoud van dat getal. 

In de nacht van 18 op 19 februari 2018 kwam het gerecht de Dauti-clan op het spoor na observatie op de E40 in Jabbeke. Toen twee wagens mensen naar de parking brachten, besloten ze hen te volgen. In Pervijze werden uiteindelijk dertien transmigranten op een vrachtwagen gestopt. Vier vermeende mensensmokkelaars werden in de boeien geslagen. In juni werd in Londen uiteindelijk Alket Dauti (31) opgepakt. Hij stuurde samen met zijn twee luitenanten Kujdesi D. (33) en Sabah Z. (34) zijn mensen op het terrein aan. De twee mannen kregen vorige maand acht jaar cel voor de smokkel. Dauti kreeg tien jaar cel. De veroordeling was er een bij verstek, want ‘de Baard’ verzette zich in Groot-Brittannië tegen zijn uitlevering aan ons land. Nadat hij veroordeeld werd door de Brugse strafrechter werd hij vrijdag dan toch uitgeleverd. Dauti zit nu in de Brugse gevangenis en zal vermoedelijk verzet aantekenen tegen zijn veroordeling. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • avelino garcia

    Ongelooflijk dat buitenlandse criminelen dure processen kunnen voeren op kosten van de Belgische belastingbetaler, want hun criminele winsten zal men nooit kunnen incasseren.