Jaar werken in en rond Fochelstraat

NIEUWE RIOLERING EN HERINRICHTING KOST MEER DAN VIER MILJOEN EURO

Een jaar lang zullen werken plaatsvinden in de Fochelstraat, Hogeweg en een deel van de Opwijksestraat. Het gemeentebestuur laat er samen met Aquafin gescheiden riolering aanleggen. De straten worden ook opnieuw ingericht. Het project kost meer dan vier miljoen euro.

Behalve een gescheiden riolering in en rond de Fochelstraat moet er aan de straat ook een pompstation komen. "Regenwater en afvalwater van elkaar scheiden is een goede zaak voor het milieu", zegt burgemeester François Saeys (Open Vld). "Via het nieuwe pompstation zal al het afvalwater ook beter naar het waterzuiveringsstation in Dendermonde gestuwd worden, via Hogeweg en Langestraat. Vervuild water komt zo niet meer in beken en grachten in de buurt en in de Vondelbeek terecht. Daar zal alleen nog proper regenwater naartoe stromen. Dat zal voortaan via de al bestaande riool aan de Opwijkestraat gebeuren. Die buizen zullen alleen nog dienen voor regenwater."

Snelheid minderen

De werken omvatten meer dan alleen gescheiden riolering aanleggen. De betrokken straten krijgen ook allemaal een nieuwe inrichting. Overal komt er een rijweg in asfalt, met greppels en boordstenen in beton. "De Fochelstraat zal er na de werken ongeveer hetzelfde uitzien", zegt Saeys. "Al komen er daar nieuwe bomen ter vervanging van de al gerooide exemplaren. Tussen de bomen is parkeerruimte voorzien. De Hogeweg krijgt dan weer degelijke voetpaden. En in het tussenstuk in de straat zal niet meer geparkeerd mogen worden. Er komt een asverschuiving, zodat bestuurders er snelheid moeten minderen. Dat is goed voor de verkeersveiligheid."

Over het hele traject zijn ook drie verkeerstafels in rode beton voorzien. Dat is het geval op het kruispunt van de Lange Minnestraat met de Opwijksestraat, ter hoogte van de school in de Fochelstraat en op het kruispunt van de Langestraat met de Hogeweg.

400.000 euro

Deze ingrijpende wegen- en rioleringswerken kosten meer dan vier miljoen euro. Lebbeke zelf moet daarvan ongeveer 400.000 euro betalen. De rest is voor rekening van Aquafin en Farys.

Pompstation

De aannemer is net gestart met de werken en zal een jaar de tijd nodig hebben om alles af te werken. "Dat zal in een negental verschillende fasen gebeuren. We starten met de bouw van het pompstation in de Fochelstraat", klinkt het. "We doen er alles aan om de hinder voor omwonenden tot een minimum te beperken. Voor bestuurders zijn er omleidingen."

De graafwerken voor de aanleg van een gescheiden riolering zijn gestart.
Copyright : Geert De Rycke De graafwerken voor de aanleg van een gescheiden riolering zijn gestart.