Vzw ’t Kringske wil drempels over het houden van huisdieren bij mensen in armoede wegwerken

De schepenen met leden van vzw't Kringske en enkele huisdieren.
VDI De schepenen met leden van vzw't Kringske en enkele huisdieren.
De vzw ’t Kringske, een vereniging waar mensen in armoede het woord nemen, had vandaag een onderhoud met de stad over het houden van huisdieren door armen en de problemen die ze daarbij ervaren. Ze deed enkele voorstellen om die aan te pakken.

“Bij onze leden leefde al langer het gevoel dat mensen in kansarmoede minder recht zouden hebben op huisdieren”, vertelt coördinatrice Bie Cools. “Daarom zijn we in 2017 gestart met een themawerking rond huisdieren. We kwamen elke drie weken bij elkaar om ervaringen te bundelen. We stelden zelfs een enquête op die door honderd mensen is ingevuld.”

Uit de gesprekken en enquête blijkt dat huisdieren belangrijk zijn voor mensen die in kansarmoede leven. “Ze brengen vreugde in moeilijke tijden en vullen een leeg huis, maar ze houden ook mensen in beweging”, stipt Bie aan. “Het is echter niet altijd eenvoudig om een huisdier te houden. De kosten lopen op, de huisbaas is er vaak niet tevreden over en er is geen opvang als iemand naar het ziekenhuis moet.”

Welzijnsschepen Ann Van Essche (CD&V) en dierenwelzijnsschepen Lisbet Bogaert (N-VA) kwamen luisteren of bepaalde drempels weggewerkt kunnen worden. ’t Kringske vraagt een menswaardig inkomen voor iedereen, de oprichting van een dierenwelzijnscentrum, het bespreekbaar maken van de kwestie en betaalbare voeding en opvang. “Wat we al zeker kunnen doen, is bij de omvorming van voedselbank De Stamper naar een sociale kruidenier een schap met dierenvoeding voorzien”, zeggen de schepenen. “Bij een sociale kruidenier krijg je een budget en kies je zelf welke producten je meeneemt. Daar tegenover staat dat we de budgetten daarvoor nog moeten bekijken, want sommige mensen zouden hun laatste euro liever aan hun huisdier geven. De andere zaken gaan we nog in detail bespreken, maar voor ons was dit alvast leerrijk.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.