VIDEO: Huis Vanassche krijgt voor jubileum gedetailleerde Lego-versie

Rik Vandenabeele van Huis Vanassche en LEGO-bouwer Giovanni Seynhaeve bij de LEGO-versie van de winkel.
Joke Couvreur Rik Vandenabeele van Huis Vanassche en LEGO-bouwer Giovanni Seynhaeve bij de LEGO-versie van de winkel.
Groenten-, fruit- en delicatessenzaak Huis Vanassche heeft er een blikvanger bij. Niet de ijsbergsla, bananen of chorizo gaan deze dagen met de aandacht lopen, wel een uniek LEGO-schaalmodel van de bekende winkel. Het gaat om een creatie van Giovanni Seynhaeve, die eerder al stadsmuseum Eperon d’Or in Lego vereeuwigde.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Aanleiding voor de miniatuurversie is het 65ste verjaardag van de zaak. “Het is een cadeautje aan onszelf voor het bedrijfsjubileum”, zegt zaakvoerder Rik Vandenabeele. “Ik was vorig jaar met mijn familie op bezoek in het LEGO-museum in Praag toen ik het idee kreeg om een miniatuurversie van Huis Vanassche te maken. Ik wist dat Giovanni Seynhaeve al langer met dergelijke projecten bezig was en contacteerde hem met de vraag om iets in elkaar te knutselen. Hij is een oude schoolmakker. Als kind zijn we vaak bij elkaar op bezoek geweest en ook toen al speelden we met LEGO-blokjes.”

De afdeling groenten en fruit van Huis Vanassche in detail.
Joke Couvreur De afdeling groenten en fruit van Huis Vanassche in detail.

Productie in beeld

Huis Vanassche vierde vorig jaar zijn jubileum, maar de LEGO-versie raakte nu pas af. “Er kruipt heel wat voorbereidingswerk in zo’n opdracht”, verklaart Giovanni. “Ter voorbereiding ben ik tot drie keer toe foto’s van de zaak komen nemen. De bedoeling was om alles zo accuraat mogelijk weer te geven. Niet alleen qua uitzicht, maar ook op vlak van productie. Eens dat onderzoek achter de rug was, heb ik de LEGO-steentjes besteld die ik nodig had, al moest ik uiteraard creatief zijn. Zo zijn de kroppen sla in werkelijkheid groene LEGO-kapsels (lacht).”

Ik moest soms creatief zijn. Zo zijn de kroppen sla zijn in werkelijkheid groene Lego-kapsels

Lego-bouwer Giovanni Seynhaeve

Klanten kunnen de LEGO-maquette van bovenaf bekijken, alsof het dak van het gebouw gelicht is. Zo hebben ze een mooi zicht op de winkelruimte, bureaus, productiehallen en keukens van Huis Vanassche. “Wie goed kijkt, zal verschillende soorten gekleurde lijnen over de vloer van het schaalmodel zien lopen”, zegt Rik. “Wie die volgt, weet welke weg de groenten en fruit in ons bedrijf volgen om tot bij de klant te raken. De ene lijn volgt producten die rechtstreeks binnenkomen, de andere leidt naar de hal waar we ze versnijden voor gebruik in slaatjes en schotels. Dat geeft dit schaalmodel ook een didactisch kantje mee. Het is dan ook een unieke manier om ons productieproces te volgen. We geven geregeld rondleidingen op aanvraag en deze LEGO-versie zal bij de uitleg die we doen zeker van pas komen.”

De ruimte waar de voeding bereid wordt.
Joke Couvreur De ruimte waar de voeding bereid wordt.
Rik Vandenabeele van Huis Vanassche en Lego-bouwer Giovanni Seynhaeve bij de Lego-versie van de winkel.
Joke Couvreur Rik Vandenabeele van Huis Vanassche en Lego-bouwer Giovanni Seynhaeve bij de Lego-versie van de winkel.

Duizenden blokjes

Het bouwwerk is anderhalve meter bij twee meter. Hoeveel blokjes erin zitten, is een raadsel. “Dat heb ik niet bijgehouden”, zegt Giovanni. “Het moeten er zeker een paar duizend zijn.”

Het Lego-kunstwerkje herbergt ook een stukje familiegeschiedenis. Helemaal vooraan prijken Rik, zijn vrouw Goedele, kinderen Maxim en Michiel en zijn ouders Paul en Myriam. “Als extraatje zien we ook mijn overgrootouders Etienne en Josette bij hun paard en kar. Zo zijn ze indertijd met de zaak begonnen. Mooi dat dit ook in de Lego-versie verwerkt is. We zijn heel tevreden met het resultaat.”

Stichters Etienne en Josette staan met paard en kar in de Lego-versie.
Joke Couvreur Stichters Etienne en Josette staan met paard en kar in de Lego-versie.
Kinderen Maxim en Michiel, met Rik en zijn vrouw Goedele en grootouders Paul en Myriam, vooraan de maquette.
Joke Couvreur Kinderen Maxim en Michiel, met Rik en zijn vrouw Goedele en grootouders Paul en Myriam, vooraan de maquette.

Klanten van Huis Vanassche kunnen de Lego-versie tijdens de openingsuren bekijken. De komende twee maanden blijft het schaalmodel daar staan, later krijgt het een permanente plaats in de vergaderzaal van Huis Vanassche. Er komt ook plexiglas op om het geheel af te schermen.

Ook het logo van Huis Vanassche is in de Lego-versie verwerkt.
Joke Couvreur Ook het logo van Huis Vanassche is in de Lego-versie verwerkt.
Een van de keukens van Huis Vanassche waarin de slaatjes worden bereid.
Joke Couvreur Een van de keukens van Huis Vanassche waarin de slaatjes worden bereid.
De versafdeling van Huis Vanassche, met worstjes, kaas, ham,...
Joke Couvreur De versafdeling van Huis Vanassche, met worstjes, kaas, ham,...
Iedere bureau van de Lego-versie van Huis Vanassche heeft zijn eigen detail.
Joke Couvreur Iedere bureau van de Lego-versie van Huis Vanassche heeft zijn eigen detail.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.