Vergeet Kachtem en Emelgem niet

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN IZEGEM

Het dorpsplein van Kachtem. Wat moet er volgens de lokale partijen met de dorpskernen rond Izegem gebeuren?
Foto Valentijn Dumoulein Het dorpsplein van Kachtem. Wat moet er volgens de lokale partijen met de dorpskernen rond Izegem gebeuren?
Veel deelgemeenten zouden beter af zijn met wat minder grijs en wat meer groen. Krijgen Kachtem, Emelgem en de Bosmolens binnenkort een welverdiende make-over? Het huidige bestuur broedt al lang op de plannen , maar wat zijn de voorstellen van alle lokale partijen?

Bert Maertens (N-VA): "De heraanleg van de dorpskernen is opgenomen in Visie2030, de langtermijnplannen die we de afgelopen jaren samen met specialisten en onze inwoners maakten. De planning van de werken hangt samen met de heraanleg van het rioleringsstelsel. De timing daarvoor hebben we als stad zelf niet in de hand. Maar tijdens de periode 2019-2024 zouden de dorpskernen van Kachtem en van Emelgem een grondige vernieuwing moeten krijgen."


Kurt Grymonprez (STIP) en Geert Leenknecht (Open Vld) kunnen zich wel vinden in de plannen. "Enkel qua parkeermogelijkheden voor Emelgem en de Bosmolens vragen wij enkele aanpassingen", aldus Leenknecht. "De deelkernen hebben nood aan een positieve mobiliteitsinsteek, waarin veiligheid een belangrijke factor is", aldus Grymonprez.


Sp.a wil vooral groenere pleinen. "Met extra aandacht voor de fietsers met fietsstallingen, oplaadpunten en een netwerk van trage wegen om er te geraken", zegt Justine Hollevoet. " Aansluitend willen we in onze deelgemeenten inzetten op buurtwerking."


CD&V vindt dan weer dat de Vijfwegenstraat om een rotonde schreeuwt. "Ook het Dorpsplein en Baronstraat moeten aangepakt worden," vindt Ann Van Essche. "En ook de rotonde op de Bosmolens moet anders."


Voor Vlaams Belang moet het dorpsplein van Kachtem dringend verkeersvriendelijker. "Verhoogde voetpaden en duidelijke wegmarkeringen bieden meer veiligheid", vindt Giel Seynaeve. "Voor ons is een wijziging van de kern op de Bosmolens geen prioriteit. De wegversmallingen in de Leenstraat mogen wel weg."


Groen-ViZie: "De drukke weg door de Bosmolens vereist een groter budget", zegt Balder Clarys. "Kachtem en Emelgem kunnen dan weer op relatief korte termijn een opwaardering krijgen. De Visie 2030-plannen vormen daarin een uitstekende voorzet." (VDI)