Vanaf oktober verschijnen boekenruilkasten in straatbeeld

Bibliothecaris Nicolas Cappelle en bibschepen Kurt Himpe (N-VA) vullen het eerste boekenruilkastje.
Foto VDI Bibliothecaris Nicolas Cappelle en bibschepen Kurt Himpe (N-VA) vullen het eerste boekenruilkastje.
Wie in Izegem een nieuwe portie literatuur wil, kan binnenkort terecht in een van de zes boekenruilkasten. De bib en de stad Izegem lanceren dit initiatief naar aanleiding van het Boekenfeest, de opvolger van de ter ziele gegane Boekenbeurs.

De Boekenbeurs was 39 edities te gast in zaal ISO. Daar komt vanaf dit najaar verandering in. "Heel wat vrijwilligers zijn ouder geworden en haken nu af. Ook bepaalde boekhandels konden ons niet meer aan een boekenpakket op locatie helpen", vertelt bibliothecaris Nicolas Cappelle. "Daarom vonden we het tijd om het boek en de Nederlandse taal eens op een andere manier in de schijnwerpers te plaatsen. Dat gebeurt met een Boekenfeest tussen 10 en 22 oktober. Dat wordt een breed opgezet evenement van de bib, Kunstacademie, De Leest, jeugddienst en diverse socio-culturele verenigingen."


Tijdens die periode lanceren de stad en bib zes boekenruilkasten. "Kleine kastjes waar je gratis een boek kan uithalen en er in ruil een ander in plaatsen", licht bibliotheekschepen Kurt Himpe (N-VA) toe. "Daardoor kan iedereen zijn of haar boeken een nieuw leven bezorgen door ze aan een ander te schenken."


De kastjes komen op het Emelgemseplein, Kachtemseplein, aan het JOC, aan de kerk op de Bosmolens, het sportcentrum en kinderopvang Okido. Ze blijven daar staan. Het Boekenfeest vindt plaats in de bib.


Er zijn ook activiteiten op andere plaatsen in de stad. Zo komt hobbykok Claudia Allemeersch haar nieuw kookboek in de Standaard Boekhandel in de Marktstraat signeren, geeft de Izegemse band Waar is Ken? een promo-optreden en is er in het Rhodesgoed een fluisterboswandeling.


Meer info op www.bibliotheek.izegem.be. (VDI)