Stadsarchief krijgt originele ontwerpen van twee scholen

Het ontwerp voor de nijverheidsschool in de Baron de Pélichystraat.
RV Het ontwerp voor de nijverheidsschool in de Baron de Pélichystraat.
Het stadsbestuur van Izegem kreeg recent enkele schenkingen van CVO 3 Hofsteden, het centrum voor volwassenenonderwijs.

“Vooral het ontwerp uit 1900 voor de bouw van de voormalige nijverheidsschool in de Baron de Pélichystraat is interessant”, vertelt erfgoedschepen Kurt Himpe (N-VA). De mooie met de hand ingekleurde tekening van de voorgevel van de hand van architect Jules Vercoutere is een aanwinst. Deze architect ontwierp onder andere ook het oude postgebouw op de hoek van de Roeselaarsestraat en de Baron de Pélichystraat.”

Ave Maria

“Bij de aanwinsten zit ook een ontwerp uit 1879 voor de bouw van een school. Het was eerst niet helemaal duidelijk waarover dit ontwerp handelde, maar Bart Blomme van de heemkundige kring Ten Mandere wees op een artikel in ‘Le Progrès’ van 29 juli 1880 waarin gewag gemaakt wordt van ‘Un arrêté royal en date du 17 juillet décréte la construction, par mesure d’office, d’un bâtiment d’école primaire pour filles, avec section gardienne, à Iseghem’. Daardoor hebben we een verwijzing naar de schoolgebouwen van Ave Maria”, aldus de archiefschepen.

Het ontwerp dat model stond voor de school Avé Maria.
RV Het ontwerp dat model stond voor de school Avé Maria.

CVO

De schenkingen komen van het CVO 3 Hofsteden, die onlangs de gebouwen in de Meiboomstraat verlieten en naar de Bellevuestraat trokken. “De archiefstukken waren vroeger van de nijverheidsschool die na de sluiting in 1983 de Stedelijke Leergangen werd. Die Stedelijke Leergangen fusioneerden dan later met het CVO PTI die dan zelf overgenomen werden door het CVO 3 Hofsteden”, besluit schepen Himpe.

Het ontwerp voor de tuin van de school.
RV Het ontwerp voor de tuin van de school.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.