Stad legt nachtwinkels strengere regels op

Een van de nachtwinkels in de stad.
VDI Een van de nachtwinkels in de stad.
Izegemse nachtwinkels zullen vanaf 1 januari 2015 aan strengere regels moeten voldoen. De stad wil zo een wildgroei aan nachtwinkels vermijden en de overlast beperken. Uitbaters zullen een vergunning moeten hebben en het is verboden om de winkels 's nachts te bevoorraden en om alcohol in de zaak te drinken.

Burgemeester Bert Maertens (N-VA) dacht vorig jaar al aan een verbod voor nachtwinkels om na een bepaald uur nog alcohol te verkopen, in de hoop vechtpartijen in het uitgaansmilieu in te dijken. Dat bleek uiteindelijk wettelijk niet mogelijk, maar de stad zat ondertussen niet stil. Vanaf 2015 voert de stad strengere regels in. "Nu kan iedereen zomaar zonder vergunning een nachtwinkel openen en daar willen we een einde aan maken", zegt de burgemeester.

Kos

Verbod

"Daarom voeren we een vergunningsplicht in. Die krijg je pas na een gunstig onderzoek, onder andere rond brandveiligheid en verkoopsvergunningen. Bestaande nachtwinkels krijgen drie maanden om de aanvraag in te dienen."


Er komen ook strengere regels voor de uitbating zelf. Zo ver als in Antwerpen, waar de stad een jaarlijkse belasting van 1.500 euro oplegt, gaat het niet. De burgemeester is echter duidelijk: "Hoe je het ook draait of keert, nachtwinkels brengen onvermijdelijk overlast voor de buurtbewoners met zich mee. Auto's die aan de zaak blijven draaien of mensen die er samen hokken veroorzaken nachtlawaai. En vaak blijven lege verpakkingen, blikjes of flessen in de buurt rondslingeren. Daar doen we nu iets aan, zoals afvalemmers plaatsen aan de ingang. Ook is het verboden de zaak tussen 22 en 7 uur te bevoorraden en gaan we alcoholgebruik in de winkel verbieden."

Wildgroei

De stad wil ook een wildgroei aan nachtwinkels tegengaan en bakent daarom een gebied af waar nachtwinkels mogelijk zijn. "Nachtwinkels in woonwijken of straten in het centrum waar alleen woonhuizen staan, willen we niet", gaat Maertens verder. "Ze zijn alleen toegelaten in het handelscentrum of langs de Rijksweg (N36). Nachtwinkels moeten ook minstens vijfhonderd meter van elkaar verwijderd zijn. Een straat met meerdere nachtwinkels is uit den boze."

Geviseerd

Een financieel onderzoek naar potentiële uitbaters behoort ook tot de mogelijkheden.


Momenteel telt Izegem vier nachtwinkels. Daar wachten ze vooral af wat het nieuwe reglement zal geven, al heerst er ook wat onmin. "We gaan ons eerst beter informeren en afwachten wat dat nieuwe reglement zal geven", reageert Bhajan Singh, die een nachtwinkel in de Baron de Pélichystraat uitbaat. "Toch is het spijtig om te zien dat de regels steeds strenger worden. We baten hier al tien jaar een nachtwinkel uit en er is nog nooit overlast geweest. Jammer dat onze branche nu zo geviseerd wordt."


Naast de vergunningsplicht voor nachtwinkels, voert de stad er straks ook een in voor horecazaken. Het reglement ligt volgende week maandag ter goedkeuring op de gemeenteraad voor.