Ref fluit match af na bedreigingen bij afgekeurd doelpunt

De scheidsrechter die zaterdagavond de match tussen Groene Duivels Ingooigem en VV Emelgem-Kachtem floot, stopte de match nadat een speler bedreigingen uitte tegen hem. Dat gebeurde in de slotfase toen een doelpunt werd afgekeurd voor buitenspel. "Ik weet je wel wonen, ge zijt de mijnen", riep hij me toe, vertelt ref Jens Fermaut.

De match in tweede provinciale ontaardde in de slotminuut. Toen speler David Labeeuw (29) de 2-2 scoorde werd gevlagd voor buitenspel. "Volledig onterecht, want mijn ploegmaat die me de assist aanbood, kreeg de bal van de tegenpartij. Labeeuw ging verhaal halen bij de lijnrechter en ook scheidsrechter Jens Fermaut kreeg verwijten naar zijn hoofd geslingerd. "Hij ging neus aan neus staan met mijn assistent en kafferde mij voor het vuil van de straat uit", vertelt scheidsrechter Fermaut. "Ik stuurde hem uiteindelijk met twee gele kaarten van het veld. Toch bleef hij mij zoeken. Hij riep: 'Hier ben je sterk hé, maar ik weet je wel te vinden. Ik weet je wonen, ge zijt de mijnen!' Zo'n rechtstreekse bedreigingen heb ik in mijn carrière nog nooit meegemaakt. Ik liep naar binnen en zei dat iedereen tien minuten naar binnen moest. Op een gegeven moment kwam hij als een woesteling naar mij toegelopen, gelukkig konden hun hulptrainer en een teamgenoot hem tegenhouden. Toen ook in de kleedkamer de hele ploeg met die speler op kop mij en mijn assistenten bleven verwijten was voor ons de maat vol. Ik heb afgefloten in de kleedkamer."

In de fout

Speler David Labeeuw van Ingooigem beseft dat hij in fout was. "Maar de match op die manier stopzetten hoefde toch niet?", zegt hij. "Ok, ik had niet naar de lijnrechter moeten lopen en ik heb inderdaad gezegd dat we elkaar naast het veld misschien nog wel eens zouden tegenkomen. Maar dat hij zich daardoor bedreigd voelde? Hij daagde mij uiteindelijk ook uit en hij is politieman dus ik denk dat hij wel meer gewoon is."


Ref Fermaut is dergelijke verbale agressie meer dan beu. "Ik pik zo'n uitlatingen van spelers tegenover mij en mijn assistenten gewoon niet meer", zegt Fermaut. "Wij doen dit ook maar als hobby en lopen erbij voor 25 euro per match. Als mijn assistent buitenspel vlagt, dan volg ik hem. Zelfs als we een foute beslissing nemen, dan nog reageer je niet op zo'n manier."


Fermaut maakt een verslag op van de gebeurtenissen en stuurt dat door naar het comité van de voetbalbond. De KBVB West-Vlaanderen buigt zich op 14 december over de zaak.


Mogelijk verliest Ingooigem dan de wedstrijd met forfaitcijfers.


 (DBEW/AHK)