Postgebouw krijgt tweede leven

EIGENAAR PLANT WINKEL EN ATELIERS OF KANTOREN IN BESCHERMD MONUMENT

Het historische postgebouw op de hoek van de Baron de Pélichystraat dateert van 1897.
Jos Bogaerts Het historische postgebouw op de hoek van de Baron de Pélichystraat dateert van 1897.
Na jarenlange leegstand is er opnieuw bedrijvigheid in het oude postgebouw op de hoek van de Baron de Pélichystraat en Roeselaarsestraat. Tegen de zomer moet de eerste fase van de renovatie af zijn en komt er een winkelruimte beschikbaar. Op de eerste en tweede verdieping is er plaatse voor kantoren of ateliers.

Het historische postgebouw dateert van 1897 en was tot 1981 in gebruik. Daarna verhuisde de post naar het administratief complex in de Dirk Martenslaan en werd het gebouw als monument beschermd. Daarna kwam het in particuliere handen terecht en deed het nog even dienst als videotheek. De voorbije jaren stond het historische pand echter te verloederen. De vorige eigenaar werd in 1998 veroordeeld wegens verwaarlozing.


Aan die woelige periode is nu een eind gekomen. Dimitri Vandorpe heeft het pand opgekocht en is nu volop bezig met de renovatie. Tegen de zomer moet de gelijkvloerse verdieping afgewerkt zijn. "We wilden er eigenlijk appartementen in onder te brengen, maar de kamerindeling met zijn hoge plafonds leende zich daar niet toe", legt Vandorpe uit. "Daarom gaan we beneden een winkel inrichten. Om de winkel toegankelijker te maken, hebben we aan de kant van het Bad Zwischenahnplein een zijpoort gemaakt."

Op de bovenverdieping komen kantoren of ateliers.
Jos Bogaerts Op de bovenverdieping komen kantoren of ateliers.

Kunstenaars

De tweede en derde verdieping zijn onderverdeeld in verschillende kamers. Daar wil Vandorpe graag kantoren of ateliers creëren. "Verschillende kunstenaars hebben al interesse getoond", gaat de bouwheer verder. "We zouden het dan ook erg leuk vinden om verschillende creatieve beroepen in het gebouw onder te brengen. Uiteraard hangen aan het pand ook heel wat bouwkundige regels vast, want het is beschermd als monument. Aan de buitengevel raken we dus niet en ook binnen moeten enkele elementen hetzelfde blijven. Toen ik het pand pas gekocht had, verkeerde het in vrij slechte staat. Het regende binnen en het hout was vermolmd, maar ondertussen hebben we al heel wat problemen verholpen."

Voorbeeldfunctie

Erfgoedschepen Kurt Himpe (N-VA) is verheugd dat er schot in de zaak zit. "Ik ben tevreden dat particulieren durven investeren in beschermde gebouwen. Wij geven als stadsbestuur het voorbeeld door kasteel Wallemote te renoveren en te investeren in de site Eperon d'Or, maar we hebben ook de plannen voor de renovatie van de oude elektriciteitscentrale en de bijhorende schoorsteen. Dan is het mooi dat zoiets op de private markt ook navolging krijgt."