Poes Fluffy verliest poot door illegale vossenklem: uitbaatster kattenasiel stapt naar politie

Samya Delforce van dierenasiel ’t Kattenkwaad stapte naar de politie.
Joke Couvreur Samya Delforce van dierenasiel ’t Kattenkwaad stapte naar de politie.
Samya Delforce van het Izegemse kattenasiel ’t Kattenkwaad geloofde haar ogen niet toen een buurtbewoner deze week een zwaar toegetakelde kat binnenbracht. Het voorpootje van het dier was verbrijzeld door een vossenklem. De poot moest geamputeerd worden. Samya heeft klacht ingediend bij de politie.

Een buurtbewoner had woensdagavond opgemerkt dat een kat zich langzaam voortsleepte in de Tinnenpotstraat, met een vossenklem nog vast aan zijn poot. “Het bleek om Fluffy te gaan, een kat die hier zes jaar geleden werd binnengebracht”, legt Samya uit. “Het is een echte buitenkat die sinds zijn vrijlating nog bijna dagelijks langskomt. Zijn poot was aan het afsterven. Het vlees was kapot gescheurd, het bot was gebroken en de wonde stonk. De dierenarts kon niet anders dan amputeren. Het is een wonder dat Fluffy het overleefd heeft.”

De vossenklem die rond de voorpoot van Fluffy zat laat weinig aan de verbeelding over.
RV De vossenklem die rond de voorpoot van Fluffy zat laat weinig aan de verbeelding over.

Verontwaardigd verspreidde Samya een bericht via sociale media. Al snel bleek dat Fluffy niet  het enige slachtoffer was. “De tips stroomden binnen. Er worden in de buurt al langer katten gevonden die zich hebben vastgelopen in zo’n vossenklem of in een rattenval. Vossenklemmen zijn nochtans illegaal. Stel je voor dat daar een spelend kind in vast komt te zitten. Dankzij de vele tips heb ik wel een idee in welke richting we moeten zoeken.”

Samya is ondertussen met alle info naar de politie gestapt en heeft ook de burgemeester, de schepen, de dienst Dierenwelzijn en het Agentschap Natuur en Bos op de hoogte gebracht. “Deze gruwelpraktijken moeten stoppen.  Het gaat me niet alleen om Fluffy, maar om de veiligheid van alle dieren. Er zijn genoeg alternatieve manieren, die veel diervriendelijker zijn, om dieren te vangen.”

Fluffy herstelt ondertussen goed van de amputatie.

De linkervoorpoot van Fluffy was niet meer te redden
RV De linkervoorpoot van Fluffy was niet meer te redden3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • herman parmentier

    Het wreeadaardigste roofdier is de mens die klemmen uitzet of gif legt waar onschuldige dieren én hun baasjes het slachtoffer van worden. Hopelijk vindt men de dader(s)!

  • Frank Joos

    Deze klemmen worden ook VEEL gebruikt om ratten te vangen.

  • Robbe Devoogdt

    Schandalig, ik zou echt niet willen dat mijn katjes nu ineens een poot verliezen