Peter Defreyne (52) overleden

IZEGEM VERLIEST GEMEENTERAADSLID NA SLEPENDE ZIEKTE

Peter Defreyne zetelde de voorbije vijf jaar als gemeenteraadslid en was fractievoorzitter bij oppositiepartij CD&V.
Foto CD&V Peter Defreyne zetelde de voorbije vijf jaar als gemeenteraadslid en was fractievoorzitter bij oppositiepartij CD&V.
Gemeenteraadslid en bekend advocaat Peter Defreyne is vrijdagavond op amper 52-jarige leeftijd gestorven. Hij overleed aan een slepende ziekte in een palliatieve zorginstelling in Kortrijk. Defreyne was een gerespecteerd en gewaardeerd politicus. De verslagenheid in Izegem is dan ook groot.

Peter Defreyne was advocaat aan de balie in Kortrijk, maar was in eigen stad vooral bekend als een gedreven politicus. Hij maakte in 2000 als OCMW-raadslid zijn entree op het politieke toneel, werd in 2007 gemeenteraadslid en nog een legislatuur later kreeg hij de rol van gemeenteraadsvoorzitter toebedeeld. De voorbije vijf jaar zetelde hij opnieuw als gemeenteraadslid en was hij fractievoorzitter voor oppositiepartij CD&V. In 2013 kreeg zijn gezondheid een flinke knauw nadat een beginnende tumor moest worden verwijderd, samen met een deel van zijn maag. In januari 2014 werd hij genezen verklaard, maar de kanker keerde terug.

Grote klap

"Tot bleek dat de vooruitzichten niet goed meer waren", zucht partijvoorzitter Jos Van de Walle. "Hij werd behandeld in het UZ Gasthuisberg in Leuven, maar keerde voor zijn laatste weken nog terug naar onze streek waar hij op een palliatieve afdeling behandeld werd. In dat opzicht hebben we nog op een serene manier kunnen afscheid nemen, maar de klap blijft toch enorm groot. Peter was een harde en enthousiaste werker met een gedegen dossierkennis. We wensen zijn familie in deze moeilijke tijden alle sterkte toe. Onze afdeling is het verplicht aan zijn nalatenschap om zich de komende maanden nog meer in te zetten."

Lijsttrekker

Ondanks zijn ziekte bleef Defreyne nog erg begaan met de Izegemse politiek. Het voorbije jaar beet hij zich nog vast in het dossier rond de heraanleg van de Marktstraat en hij hielp ook mee 31 punten op te stellen om Izegem samen met andere oppositiepartijen weer op het juiste spoor te zetten. Eerder dit jaar nam hij omwille van meningsverschillen nog ontslag uit de deontologische commissie die moest oordelen over het ontslag van schepen Kurt Grymonprez. De laatste maanden was hij vooral bezig met de toekomst van zijn partij. "We waren samen de krijtlijnen voor onze partij richting de verkiezingen van 2018 aan het uitzetten", aldus Jos. "Voor het nieuws van zijn terugval waren we beide enthousiast om hem een prominente rol toe te bedelen. Sommigen zagen hem al als lijsttrekker, wat gezien zijn netwerk, leeftijd en opgebouwde ervaring niet hoefde te verbazen."

Mokerslag

Burgemeester Bert Maertens (N-VA), die gisteravond door het nieuws de officiële opening van stadsmuseum Eperon d'Or toch enigszins in mineur beleefde, reageert geschokt. "Twee weken geleden kreeg ik het nieuws dat het echt niet goed met hem ging. Ik heb hem gelukkig nog kunnen spreken en mijn waardering en respect voor hem kunnen uitspreken. Op de laatste gemeenteraad was hij door zijn ziekte al niet meer aanwezig, dus we wisten dat het slecht ging. Hij was een erudiet en welbespraakt persoon die een grote indruk op me naliet. Ondanks onze meningsverschillen in de raad hielden we er een goede verstandhouding op na. Hij was misschien scherp in de politieke arena, maar na de vergadering de eerste om samen een pint te drinken, te grappen en te grollen. Dit is een serieuze mokerslag voor de stad."


Ook andere politieke fracties betuigden gisterenavond laat hun medeleven. Zowel de stad als CD&V zitten eerstdaags met de familie van Peter Defreyne samen om te bekijken wat ze voor hen kunnen betekenen.