Passagier sterft onder terreinwagen

Auto over de kop en in de gracht na wilde rit

De Hyundai Tucson ging enkele keren over de kop en is rijp voor de schroothoop.
Hans Verbeke De Hyundai Tucson ging enkele keren over de kop en is rijp voor de schroothoop.
IZEGEM/LENDELEDE - Een ongeval heeft vrijdagnacht het leven gekost aan Nico Verfaillie (37). De Izegemnaar en zijn partner Nancy Meyfroidt (33) waren na een avondje stappen in Lendelede op weg terug naar huis. Hun terreinwagen ging verschillende keren over de kop. Nancy, die reed, raakte zwaargewond,

maar voor Nico kwam alle hulp te laat.


Een avondje uit eindigde voor het koppel in een drama. Benny Goemaere, bevelhebber van de Lendeleedse brandweer, was getuige van het ongeval. "Rond 1.45 uur reed ik van de kazerne naar huis", vertelt hij. "Op het einde van de Oudstrijderslaan, net toen ik stil stond om af te slaan richting kerk, zoefde een terreinwagen voorbij. De auto reed aan vrij hoge snelheid in het midden van de rijweg. Uit bezorgdheid besloot ik te volgen."

De terreinwagen reed op de Izegemsestraat richting de Rijksweg. Vanaf de Oudstrijderslaan begint de brandweerman de wagen te volgen. De Hyundai Tucson vliegt tegen hoge snelheid over de ovonde en rijdt dan via de Rijksweg richting Izegem. Net voor de Katteboomstraat belandt de auto in de gracht.
Kos De terreinwagen reed op de Izegemsestraat richting de Rijksweg. Vanaf de Oudstrijderslaan begint de brandweerman de wagen te volgen. De Hyundai Tucson vliegt tegen hoge snelheid over de ovonde en rijdt dan via de Rijksweg richting Izegem. Net voor de Katteboomstraat belandt de auto in de gracht.

Over ovonde

Goemaere zag hoe de Hyundai Tucson aan het einde van de Izegemsestraat niet vertraagde, maar rechtdoor de ovonde van de Rijksweg opreed. "De wagen schoot over de helling op de ovonde. In plaats van te stoppen, reed de wagen verder de Rijksweg op in de richting van Izegem. Plots zag ik de wagen bruusk uitwijken naar rechts. Ik dacht dat hij de Katteboomstraat was ingedraaid en volgde, maar wat verderop zag ik niets meer. Daarop besloot ik naar huis te rijden."

Zowel aan de ovonde als aan de gracht zijn bandensporen te zien.
Hans Verbeke Zowel aan de ovonde als aan de gracht zijn bandensporen te zien.

Geen gordel om

Zo ver kwam Goemaere echter niet, want even later werd hij opgeroepen voor een ongeval met geknelden op de Rijksweg. "De automobilist was blijkbaar niet de Katteboomstraat ingedraaid, maar was in de gracht beland", gaat de brandweercommandant verder.


De terreinwagen was enkele keren over de kop gegaan. Beide slachtoffers droegen geen veiligheidsgordel. "De bestuurster hing half uit de auto. Onder de wagen lag een man die gekneld zat met de benen."


De brandweer kon het slachtoffer bevrijden. Verfaillie werd ter plaatse gereanimeerd en naar AZ Delta in Roeselare overgebracht. Daar is hij kort nadien overleden. Zijn partner Nancy Meyfroidt, die de terreinwagen bestuurde, raakte zwaargewond, maar verkeerde niet in levensgevaar.

Hans Verbeke

Raadsel

Verwonderlijk is dat de vrouw nog een halve kilometer is blijven doorrijden hoewel het linkervoorwiel van de Hyundai Tucson zwaar beschadigd was. De klap op de ovonde was zo hevig dat verder rijden eigenlijk zo goed als onmogelijk was. "Van het ongeval zelf herinnert ze zich niks meer", zegt Nancy's moeder Chantal Algoet. "Ze weet alleen dat ze met Nico een avondje uit was in Lendelede. Omdat Nico niet graag met de auto rijdt, zat zij achter het stuur. Zoals ik haar ken, zal ze niet meer dan twee glazen hebben gedronken. Als ze moet rijden, is ze daar strikt in. Ook voor ons is het een raadsel wat er gebeurd is."


Normaal zal Nancy Meyfroidt nog enkele dagen in het ziekenhuis moeten blijven. Ze liep onder andere een gebroken schouder op en moest gehecht worden aan de mond.

Nico Verfaillie overleefde het ongeval niet.
Hans Verbeke Nico Verfaillie overleefde het ongeval niet.

Zes kinderen

Nico Verfaillie, die in de bouw werkte, vond destijds nieuwe liefde bij Nancy. "Zes jaar geleden kwam hij bij Nancy wonen", vertelt haar moeder. "Met elk drie kinderen uit vorige relaties hebben ze een kroostrijk gezin." De kinderen worden nu opgevangen bij familie.

BRANDWEERCOMMANDANT BENNY GOEMAERE
JVK BRANDWEERCOMMANDANT BENNY GOEMAERE