Overal klappen, maar N-VA blijft ongeschonden

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN IZEGEM

Het was bij momenten een woelige legislatuur in Izegem. Dat vertaalt zich straks in een versnipperd politiek landschap met zeven partijen. Grootste partij N-VA bleef buiten schot, maar de andere kregen klappen te verwerken.

De socialisten vingen de voorbije jaren de zwaarste klappen op. Er was de breuk in het kartel met Groen, dat uit onmin met sommige beleidskeuzes naar de oppositie overstapte. Later volgde een tweede mokerslag met het ontslag van schepen Kurt Grymonprez na een vermeende deontologische fout. Die richtte daarop de nieuwe politieke beweging STIP (Stedelijk Izegems Project) op. Grymonprez nam in zijn kielzog nog andere socialisten, zoals schepen Nadia Staes en Sybille Vandeputte, mee. Vraag is niet of, maar wel hoe al die verwikkelingen zich voor de socialisten naar de kiezer toe zullen vertalen.

Depanneren

Open Vld kende zijn eigen kleine crisis toen drie leden de partij verlieten en de nieuwe politieke beweging ViZie oprichtten. De liberalen rechtten vlug hun rug en hopen straks vooral de rol te kunnen spelen waar ze in 2012 net naast grepen: een andere partij 'depanneren' om samen een meerderheid te vormen. "We willen mee besturen", bevestigt lijsttrekker Geert Leenknecht.


De leden van ViZie vonden onderdak bij kartelpartner Groen. Een groei zit er wel in, ook omdat de partij nationaal goed boert. Ook zij kunnen wel eens de sleutel tot een coalitie in handen kunnen hebben. "We zijn bereid in elke goede meerderheid te stappen", zegt lijsttrekker Balder Clarys.


STIP profileert zich dan weer als een volbloed onafhankelijke beweging. De boodschap 'meer inspraak, minder Brussel' lijkt een bepaald deel van de bevolking alvast aan te spreken. De kans zit er goed in dat de partij een of twee zitjes kan wegkapen. Samenwerken met sp.a is uitgesloten en ook N-VA staat niet te springen om STIP aan boord te halen.

Samenwerking

En dan is er het verdwijnen van enkele kopstukken. Toppers die heel wat stemmen voor hun partij konden opleveren. CD&V verloor amper een jaar voor de verkiezingen raadslid Peter Defreyne aan een slepende ziekte. Hij was de gedoodverfde lijsttrekker voor de partij, die nu Ann Van Essche op die plaats zet. "We zijn het aan onszelf en aan Peter verschuldigd een goed resultaat neer te zetten. We willen zijn werk verderzetten en weer in de meerderheid raken."


Vlaams Belang-boegbeeld Stefaan Sintobin ruilde Izegem in voor Brugge, waardoor het aan de onbekende Giel Seynaeve is om het fort recht te houden. Geen makkelijke missie. En er is uiteraard nog het cordon sanitaire.

Zelfvertrouwen

Vooral N-VA lijkt van de versnippering te kunnen profiteren. Er waren in hun kamp geen noemenswaardige blunders of ruzies. De partij ligt straks waarschijnlijk in het midden van het bed. Er is zelfs zoveel zelfvertrouwen dat de partij het zich kan permitteren boegbeeld Geert Bourgeois niet in te schakelen. Hij wil zich honderd procent focussen op de nationale politiek. Bert Maertens hoopt op het behoud van de sjerp. Goed mogelijk, tenzij een regenboogcoalitie roet in het eten gooit. (VDI)