Openluchtbad kost veel geld (maar is zó leuk)

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN IZEGEM

Kinderen en ouders in het openluchtzwembad, dat zijn beste tijd heeft gehad.
Couvreur Kinderen en ouders in het openluchtzwembad, dat zijn beste tijd heeft gehad.
Het huidige stadsbestuur bestelde een studie om de toekomst van zwembadcomplex De Krekel onder de loep te nemen. Want het complex heeft zijn beste tijd gehad en een openluchtzwembad openhouden kost de stad en dus de belastingbetaler handenvol geld. Maar de inwoners zouden het bad wel missen.

Kurt Grymonprez (STIP): "Zowel binnen- als buitenbad hebben hun beste tijd gehad. Wij pleiten voor een nieuwe accommodatie die je kan openen in de zomer, die aansluit op de ligweide, én die je kan afsluiten in de winter. Daarvoor moeten we partners zoeken in de buurgemeenten"


Ook sp.a denkt aan een samenwerking. "Het moet een combinatie van binnen- en buitenbad blijven, toegankelijk met één ticket", vindt Justine Hollevoet. "De toegangsprijs moet democratisch blijven en baantjeszwemmen moet ook mogelijk blijven.


CD&V zit op dezelfde golflengte. Ann Van Essche: "Er wordt zelfs geopperd om het buitenbad te overkoepelen, ook het overwegen waard."


Groen-ViZie stelt het behoud van het buitenbad in vraag. "Is het wel aan een lokaal bestuur om zo'n geldverslindende organisatie uit te baten?", vraagt Balder Clarys zich af. "Een investering die maar een derde van het jaar rendeert, is voor ons niet aan de orde. De stadsdiensten zeggen dat het binnenzwembad nog zes jaar mee kan. Dit is dus een dossier voor na 2024, maar de beslissingen moeten vroeger vallen. Het binnenbad is nu te klein. Dus ook voor ons is een regionaal samenwerkingsverband cruciaal."


Vlaams Belang: "Bij een renovatie of bij een nieuwbouw willen we zeker opnieuw een 50 meter-bad. Pretparktoestanden zijn overbodig en vragen om meer geld en inzet van personeel."


Bert Maertens (N-VA): "Wij kiezen voor het behoud van het openluchtzwembad en de ligweide. Daarnaast zullen we in de toekomst zeker het binnenzwembad moeten vernieuwen. Daarbij willen wij ervoor zorgen dat er voor de baantjeszwemmers voldoende ruimte is."


Open Vld houdt het kort: "Door de warmere zomers van de laatste jaren zien we de inkomsten voor het openluchtzwembad stijgen. Beide zwembaden moeten voor ons blijven." (VDI)