Na het plexischerm, het gelaatsmasker: Bulik Standenbouw blijft creatief om werknemers aan de slag te houden

Sofie Vandenbriele van Bulik met het eerste prototype van het gelaatsmasker in de handen. Zelf draagt ze een mondmaskertje.
LSI Sofie Vandenbriele van Bulik met het eerste prototype van het gelaatsmasker in de handen. Zelf draagt ze een mondmaskertje.
De zaakvoerders van Bulik Standenbouw uit Izegem blijven creatief in tijden van coronacrisis. Nadat uit hun creatieve breinen de pop-upschermen uit plexiglas ontsproten, is nu een prototype van een gelaatsmasker klaar om in productie te gaan. “Oorlogsmateriaal waardoor onze werknemers aan de slag kunnen blijven”, aldus zaakvoerder Sofie Vandenbriele.

De coronacrisis sloeg ook hard toe bij de beurzensector en dus ook bij standenbouwers als Bulik uit Izegem. “Tot en met augustus zijn alle beurzen geannuleerd”, legt Sofie uit. “Dat zou voor ons zes maanden zonder werk en zonder inkomen betekenen. Daarom gingen we creatief op zoek naar alternatieven.”

Plexischerm succes

Het eerste product van die brainstorm was een pop-upscherm uit plexiglas dat bescherming biedt voor diegenen die beroepshalve nog altijd met anderen in contact komen. Er was veel vraag naar. Ik schat dat er al zo’n 1.300 besteld zijn, door de politie voor de inrichting van verhoorruimtes, notarissen, begrafenisondernemers, apotheken, frituren,… Door de productie moet slechts één medewerker op economische werkloosheid geplaatst worden. Al zijn er ook drie medewerkers ziek.”

Gelaatsmasker

Nu lanceert Bulik een gelaatsmasker in pet dat het volledige gezicht beschermt. “Een scherm in pet dat klanten zelf kunnen plooien en gefreesd pvc-profiel”, legt Sofie uit. “Er is ook rekening gehouden met brildragers, het kan in profiel ook naar boven of naar beneden geschoven worden. Vastmaken gebeurt met een vylcrosluiting. Grote merken als 3M bijvoorbeeld hebben dat ook in hun gamma, maar die zijn veel duurder en bovendien niet meer te verkrijgen. Wij werken echt low-cost. Eén gelaatsmasker kost 19 euro excl. BTW. Het petscherm kan plat en dus in grote hoeveelheden verstuurd worden.”

Ninja’s

Bulik werkt ondertussen ook aan een gamma zelf ontwikkelde ontsmettingsmiddelen en poetsproducten met een voldoende hoog alcoholgehalte en met een geurtje. Meer info en bestellingen op een nieuw ontwikkelde website besafebybulik.be. Samen met Polybull uit Kortemark werkt Bulik ook aan mobiele deuropeners en 3D-geprinte maskers. De Ninja’s van Bulik – zo omschrijven ze zichzelf – werken trouwens zelf met mondmaskers en handschoenen en respecteren alle veiligheidsregels. Er is in het bedrijf een coronaroute voor klanten en afhalingen.